Düsseldorf pakt diesel- en benzinerijders rijstrook af

Getty Images
In de Duitse stad Düsseldorf wordt, als het aan het stadsbestuur ligt, een rijstrook van een van de belangrijkste verkeersaders vrijgemaakt voor elektrische auto's, bussen en fietsen. “Gewoon” verkeer moet het op grote delen van het traject met nog maar één rijbaan stellen. Het stadsbestuur rekent alvast op extra files.

Het traject loopt helemaal van het noorden van Düsseldorf naar het zuiden, dwars door het stadscentrum, melden Duitse media. Met de maatregel wil het stadsbestuur bewoners stimuleren om afscheid te nemen van hun diesel- of benzineauto. In augustus wordt over het voorstel gestemd.

Vervuilend verkeer is in veel Duitse steden een groot probleem. In sommige delen van Stuttgart en Berlijn zijn sommige oude diesels daarom al niet meer toegestaan. Düsseldorf wil met het vandaag naar buiten gebrachte voorstel voorkomen dat stadsbewoners hun oude auto van de hand moeten doen. 

Wel rekent de lokale overheid er op dat diesel- en benzinerijders langer onderweg zullen zijn als de milieustrook er eenmaal is. Zowel de gangbare noord-zuidverbinding als eventuele sluiproutes zullen drukker worden, verwacht het stadsbestuur. Dit voorjaar hield de stad op twee trajecten al proeven op kleinere afstanden.
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • freddy tormans

  wie moest er zo nodig 1EUROPAhebben?

 • Jo Van Caenegem

  Indien de overheden het meenden, dan zouden ze iedereen de mogelijkheid bieden zijn/haar wagen om te katten naar elektrisch voor de prijs van 1 jaar taksen. Helaas, hebben de overheden alléén maar méér transacties van hun produkt nodig : geld. Dat 'omkatten' zou ook niet zo makkelijk zijn, we produceren te weinig elektriciteit, dat weten zij ook wel.

 • Thomas Magontier

  Goed initiatief. Doorzetten nu.

 • Edwin Van Oost

  De “uitvinders” van deze voorstellen hard aanpakken, en regeringsgebouwen bezetten. Met de gewone man die naar zijn werk moet niet blijven sollen. Teveel is teveel. Overal in Europa dezelfde dwaze ondemocratische beslissingen in naam van het milieu. We zijn al meer uitgeperst dan citroenen. Stom Europa. Ik begrijp de brexit in UK.

 • Jan De Bisschop

  Een al even absurde politiek gekleurde beslissing als de 30 km/u in Brussel.