Durf jij in dit 35-meter hoge zwembad baantjes te trekken?

Ballymore Group
In Londen zijn er plannen om een zwembad te bouwen dat op een hoogte van 35 meter twee appartementsgebouwen moet verbinden. De 'zwembadbrug' is een wereldprimeur.

Stel je voor: baantjes trekken terwijl je neerkijkt op voetgangers die 35 meter onder jou wandelen. Het project 'Embassy Garden' in centraal Londen wil dat waar maken. De 'Sky Pool', zoals het zwembad wordt genoemd, zal dienen als brug tussen twee flatgebouwen. Omdat het een doorzichtige bodem zal krijgen, lijken de zwemmers wel te zweven.

Het bedrijf Eckersley O'Callaghan is verantwoordelijk voor het project. Die firma is geen onbekende in de bouwindustrie: ze werkte eerder al samen met elektronicagigant Apple voor het uiterlijk van hun winkels over de hele wereld. De zwembadbrug zal gebouwd worden in het Londens district Nine Elms en maakt deel uit van een luxueus nieuwbouwproject.

Uitdagingen
Tegen 2019 hopen de ontwikkelaars de bouw voltooid te hebben. Vooraleer dat gebeurt, moeten eerst nog enkele uitdagingen overwonnen worden. Zo zal het loodzware zwembad terecht komen tussen twee woontorens die los van elkaar kunnen bewegen door winddruk. Het zwembad moet die bewegingen kunnen opvangen. Daarbij moet uiteraard rekening gehouden worden met mogelijk klotsend water. "Een andere uitdaging zal zijn om de materialen boven te krijgen. Daar zullen speciale hijskranen voor nodig zijn", aldus ingenieur Sarah Fay.

Zo ziet het zwembad er van bovenaf uit.
Ballymore Group Zo ziet het zwembad er van bovenaf uit.