Duizenden Spanjaarden de straat op in steun van onderzoeksrechter

UNKNOWN

Duizenden Spanjaarden zijn vandaag de straat opgegaan om hun steun te betuigen voor Baltasar Garzón, de bekendste onderzoeksrechter van het Zuid-Europese land.

Garzón is onlangs in staat van beschuldiging gesteld wegens machtsmisbruik omdat hij misdaden tijdens de Franco-dictatuur (1939-1975) had onderzocht. Volgens een rechtse organisatie die aangifte heeft gedaan, is dat onderzoek in strijd met een amnestiewet uit 1977.

Die werd toen aangenomen om de vreedzame Transición (overgang) naar de democratie na de dood van dictator Franco te vergemakkelijken. De VN hebben Spanje op de vingers getikt vanwege de wet omdat amnestie voor marteling en het laten verdwijnen van personen in strijd is met het internationaal recht.

Waardigheid
Tot de mensen die vandaag in een twintigtal Spaanse steden de straat op gingen, behoorde Pedro Almodóvar. Volgens de internationaal bekende regisseur staat de waardigheid van de slachtoffers op het spel. "Gerechtigheid is niet alleen een mooi woord", aldus Almodóvar.

Garzón verwierf in 1998 wereldwijde bekendheid toen hij de Chileense ex-dictator Augusto Pinochet in Engeland liet arresteren. (anp/sps)

UNKNOWN
UNKNOWN