Duizenden Schotten op straat voor onafhankelijkheid: “Ligt meer dan ooit binnen bereik”

AFP
In het Schotse Glasgow zijn vandaag 20.000 mensen op straat gekomen om te demonstreren voor onafhankelijkheid van Groot-Brittannië. Ook de Schotse premier Nicola Sturgeon (Scottish National Party, SNP) doet mee. "Een onafhankelijk Schotland ligt meer dan ooit binnen bereik", zo zei ze.

Gisteren kondigde Sturgeon aan voor het einde van het jaar een nieuw referendum over onafhankelijkheid te zullen aanvragen. Dat nieuwe referendum is nodig omdat Schotland tegen zijn wil uit de EU zal verdwijnen. 

"Brexit is een ramp", zei Sturgeon in haar toespraak voor het jaarlijkse congres van de SNP in Aberdeen eerder in oktober. "We weten niet of het Verenigd Koninkrijk al dan niet zonder deal uit de EU zal stappen, maar we weten dat geen van die opties in het belang van Schotland is."

Nicola Sturgeon.
AFP Nicola Sturgeon.

Omdat brexit doorgevoerd wordt tegen de wil van Schotland in, heeft Edinburgh een "ijzersterk mandaat voor een onafhankelijkheidsreferendum".

Op 12 december trekken de Britten naar de stembus voor vervroegde verkiezingen.

AFP
AFP1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jeroen Beckers

    En geef ze eens ongelijk. Engeland veranderde sinds het vorige referendum de regels en nu doet Johnson het in z'n broek omdat hij weet dat de Schotten overweldigend voor onafhankelijkheid gaan stemmen, dankzij zijn domme en arrogante optreden.