Duizenden Polen op straat tegen "verkiezingsfraude"

Oppositieleider Jaroslaw Kaczynski tijdens het protest in Warschau.
EPA Oppositieleider Jaroslaw Kaczynski tijdens het protest in Warschau.
In de Poolse hoofdstad Warschau zijn duizenden aanhangers van de oppositie de straat opgetrokken. Ze claimen dat de lokale verkiezingen vervalst werden en vragen een nieuwe stembusgang.

"We zullen winnen", schreeuwde voormalig premier Jaroslav Kaczynski van de nationaal-conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) zijn aanhangers toe. Velen zwaaiden met de roodwitte Poolse vlag.

Jaroslav Kaczynski, tweelingbroer van de bij een vliegramp omgekomen toenmalig president Lech Kaczynski, sprak van een mars "voor de bescherming van de burgerrechten".

De gemeenteraadsverkiezingen van 16 november kenden veel technische problemen, wat leidde tot een vertraagde bekendmaking van de resultaten. Uiteindelijk trad de nationale kiescommissie af. Recht en Rechtvaardigheid kwam als winnaar uit de bus, maar PiS verdenkt de regering ervan de electorale chaos aangewend te hebben om de winst van de oppositie te beperken.

Premier Ewa Kopacz van de liberaal-conservatieve regeringspartij Burgerplatform (PO) kaatste de bal terug. Ze hekelde dat Kaczynski een verkiezingsmeeting georganiseerd heeft, exact op de dag (13 december) dat de communistische generaal Wojciech Jaruzelski in 1981 de krijgswet afkondigde om de vakbond Solidarnosc van Lech Walesa te bekampen. 13 december moet volgens premier Kopacz een dag zijn waarop de slachtoffers van de Poolse democratische beweging herdacht werden, en geen dag van politieke strijd. Tijdens de manifestatie van Kaczynski werden de namen van slachtoffers van de krijgswet afgeroepen.

De Polen kiezen volgend jaar een nieuwe president en een nieuw parlement.