Duizenden Palestijnen protesteren aan grens tussen Israël en Gaza: één dode, zes gewonden

Aan de grens tussen Israël en de Gazastrook wordt vandaag geprotesteerd.
AFP Aan de grens tussen Israël en de Gazastrook wordt vandaag geprotesteerd.
AFP
Bij nieuwe gevechten met Israëlische soldaten op de Gazastrook is een Palestijnse man om het leven gekomen en zijn zes anderen gewond geraakt. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid van Gaza.

Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger hadden zich meer dan 5.000 Palestijnen verzameld voor protesten aan de grens tussen de Gazastrook en Israël. De soldaten werden bekogeld met stenen en explosieven, en reageerden daarop door maatregelen te nemen om de menigte uit elkaar te drijven. In sommige gevallen openden ze het vuur, klinkt het nog.

Bij confrontaties met Israëlische soldaten aan de grens kwamen een week geleden nog vier Palestijnen om het leven. Palestijnse militantenorganisaties hebben al gedreigd met een hevige reactie indien er vrijdag opnieuw doden zouden vallen.

Branden

Volgens de Israëlische politie stuurden Palestijnen vrijdag opnieuw brandende ballonnen richting Israël voordat de protesten begonnen. Dergelijke vliegende objecten hebben in de afgelopen maanden al verschillende keren branden veroorzaakt in de grensregio.

De demonstranten eisen dat Palestijnse vluchtelingen mogen terugkeren naar wat vandaag Israël is. Ook vragen ze een einde aan de blokkade van het Palestijnse gebied die al meer dan tien jaar aan de gang is en door Egypte wordt gesteund. Beide landen rechtvaardigen de blokkade door veiligheidsredenen aan te halen.

Sinds het einde van maart zijn volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza al 245 Palestijnen gedood en duizenden anderen gewond geraakt bij protesten in de Gazastrook.

AFP2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Tony Vandermaelen

    En er zullen weer wat doden vallen en dan staan alle linksen weer op hun achterste poten ... altijd hetzelfde liedje. Wie zijn gat verbrand moet op de blaren zitten.

  • Hafi Bouu

    Wanneer doet de wereld iets aan deze gesloten gevangenis men blijft het maar negeren