Duizenden olijfboeren betogen in Madrid tegen instortende prijzen

De dreigementen van Trump vinden ze een schande.
REUTERS De dreigementen van Trump vinden ze een schande.
Duizenden Spaanse olijfboeren hebben in Madrid betoogd tegen de daling van de olijfolieprijzen. De sector vreest ook de handelssancties die de Amerikaanse president Donald Trump op 2 oktober aangekondigd heeft.

"De prijzen voor olijfolie zijn de voorbije twee jaar gekelderd, vorig seizoen zelfs met meer dan 40 procent", betreurt de voorzitter van de vereniging van jonge Spaanse landbouwers Asaja. Volgens Miguel Blanco lopen de verliezen "in de miljarden euro's".

"Het enige dat we vragen zijn eerlijke prijzen", klinkt het. "Er is pure speculatie vanuit de industrie. Er is geen andere reden. Er is een stijging van de productie geweest in Spanje en een daling wereldwijd."

“Dreigingen zijn een schande”
De belangrijkste Spaanse landbouworganisaties hekelen de lagere marges die opgelegd werden door de grootdistributie. Die hebben van olijfolie een goedkoop product gemaakt om consumenten aan te trekken. Ze eisen een verbod op verkoop met verlies, meer kwaliteitsnormen en nationale en Europese investeringen in de sector.

De handelsdreigingen van Trump, die van plan zou zijn een heffing van 25 procent in te voeren op Spaanse olijven en olijfolie, zijn "een schande”. Spanje telt 400.000 olijfboeren. Het land was vorig jaar de grootste producent van olijfolie ter wereld, voor Italië en Griekenland.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel Jacobs

  Vreemd. Ik heb geprobeerd dit jaar olijfolie te kopen van Grieken en Italianen die ik ken, en in geen van beide landen konden ze me helpen omdat veel boomgaarden waren aangetast door een ziekte.De macht van de voedingsindustrie is inderdaad een gesel, maar er zijn de laatste jaren ook te veel berichten geweest van vervalsing .Organiseer je in coöperatieven zoals vroeger, maar zorg dat de consument er op kan betrouwen het echte spul te kopen , de bereidheid voor die markt wordt steeds groter.

 • Lydia Appelmans

  Wat heeft Trump zich te moeien in Spanje??? Die zot moet echt gestopt worden!

 • Janna Boonstra

  In Nederland nu goedkoper met veel aanbiedingen van de olijfolie.

 • Gilbert Vermeersch

  Niks van gemerkt in de Carrefour in Estepona.

 • haji najib

  Ons olijf olie komt uit Marokko puur lekker en goedkoop