Duizenden migranten bestormen Griekse grens nadat Erdogan laat begaan, politie antwoordt met traangas

AFP
President Recep Tayyip Erdogan bevestigt dat Turkije migranten de grens met Europa laat oversteken. Hij beschuldigt de Europese Unie ervan Ankara niet genoeg te helpen om de lasten te dragen. Volgens Erdogan staken in 24 uur tijd al 18.000 migranten de grens over, een cijfer dat onmogelijk te bevestigen is. De Griekse politie zette traangas in en kon daardoor naar eigen zeggen meer dan 4.000 migranten tegenhouden.

Een dag eerder hadden Turkse functionarissen al aangegeven dat ze vluchtelingen die naar Europa willen niet langer zouden tegenhouden. De president bevestigde de koerswijziging en zei dat hij de grenzen naar Europa openlaat. “We gaan de deuren niet sluiten”, aldus Erdogan. Volgens zijn verwachting zullen tegen zondag 25.000 à 30.000 migranten Europa binnengetrokken zijn.

AFP

Aan de Turkse grenspost Pazarkule zette de Griekse politie alvast traangas in om duizenden migranten tegen te houden. Sommige migranten gooiden stenen naar de ordediensten, stelden journalisten van het Franse persagentschap AFP vast.

Op de Turkse staatstelevisie waren beelden te zien van vluchtelingen die de rivier aan de Turkse grensstad Edirne met Griekenland overstaken. Er zaten ook kinderen tussen. Zowat drieduizend mensen zouden er de nacht doorgebracht hebben in de kou en de regen. 

REUTERS

Griekenland had op voorhand aangekondigd waakzaam te zullen zijn aan de grens met Turkije. Illegale binnenkomsten in de Europese Unie zouden voorkomen worden. “En dat is exact wat onze veiligheidsdiensten deze nacht gedaan hebben", aldus de Griekse minister van Defensie Nikos Panagiotopoulos. Verschillende migranten werden bij de schermutselingen opgepakt.

AFP

“Griekenland werd gisteren geconfronteerd met een grootschalige, georganiseerde en illegale poging om onze grenzen te schenden. Maar we hebben die situatie overwonnen”, aldus de woordvoerder van de Griekse overheid. “We hebben onze grenzen en die van Europa beschermd. Meer dan 4.000 pogingen zijn dankzij onze interventie gestrand.”

Athene stuurt versterkingen naar de landsgrens met Turkije en gaat ook de zeegrenzen beter bewaken. “De regering zal doen wat nodig is om de grenzen te beschermen”, klinkt het.

Ook Bulgarije voerde de controles op. “Maar er is nul migratie aan onze grens met Turkije”, stelt premier Boyko Borisov. Het probleem zal donderdag door de buitenlandministers van de Europese Unie besproken worden tijdens een informele meeting in de Kroatische hoofdstad Zagreb. 
86 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Benny Winters

  Hallo Frontex?? Niemand thuis en gebakken lucht zoals de rest van de EU.

 • Kelly Verlinden

  Wat ik grappig vind is dat Turkije jarenlang aan het stoefen was hoe machtig hun leger wel niet is. Ze worden verslaan door een leger van rebellen en communisten die nog niet eens op volle macht zijn en komen janken bij Europa voor hulp.

 • Paul Boutsen

  En de oplossing van de EU is...Erdogan nog eens 6 miljard te geven. En wat doet Erdogan met dat geld...oorlogje voeren tegen Syrië, met dank aan de EU.

 • Etienne Vanhoegaerden

  Bla bla van Europa. Elk Europees land zou 300 militairen moeten sturen naa Griekenland om te helpen om de stroom tegen te houden en grens met Turkije sluiten

 • danny janssens

  Erdogan heeft groot gelijk, Turkije doet al meer dan genoeg. Tijd dat de Europese landen die in de regio zijn gaan vechten, waaronder Belgie, hun verantwoordelijkheid opnemen. Met een aalmoes te geven aan Turkije zorg je niet voor een humane oplossing