Duizenden mensen zonder water in Colombia na aanval op oliepijpleiding

Guerrillabeweging ELN zou de oliepijpleiding hebben vernield.
REUTERS Guerrillabeweging ELN zou de oliepijpleiding hebben vernield.
In het noordoosten van Colombia zitten bijna 25.000 inwoners zonder water na een aanval op een oliepijpleiding. Bij die aanval in Tibu, die aan de guerrillabeweging ELN wordt toegeschreven, lekte er heel wat olie in een rivier, zo verklaarden de autoriteiten.

Er werd een noodplan afgekondigd en tankwagens zullen alle huizen langsgaan om water te bedelen, aldus burgemeester Alberto Escalante van Tibu. Mogelijk duurt het "een twintigtal dagen" alvorens de rivier is gesaneerd en de watervoorziening kan worden hersteld.

De regering verdenkt het Nationaal Bevrijdingsleger ervan aan de origine te liggen van de aanval van zondag. "Het gaat al om de veertiende aanval sinds begin dit jaar en de ELN ligt waarschijnlijk aan de basis", zei minister van Defensie Guillermo Botero in een communiqué.

De oliepijpleiding van Cano Limon Covenas is met zijn lengte van ongeveer 780 kilometer de op een na belangrijkste van het land. De guerrilla ijvert al lang voor het nationaliseren van de olie en perst regelmatig binnen- en buitenlandse bedrijven af die de ruwe olie exploiteren. De ELN is al sinds 1964 actief en telt ongeveer 1.800 strijders. De beweging opereert in een tiental van de in totaal 32 Colombiaanse departementen. Het Nationaal Bevrijdingsleger wordt beschouwd als de laatste nog overblijvende guerillabeweging van het land, sinds de FARC werd gedemobiliseerd als gevolg van een vredesakkoord in 2016. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


Video