Duizenden mensen protesteren tegen ontbossing in omstreden Duits bos

In het Bos van Hambach, in het westen van Duitsland, zijn vandaag duizenden manifestanten samengekomen om te protesteren tegen ontbossing om de ontginning van bruinkool mogelijk te maken.
EPA In het Bos van Hambach, in het westen van Duitsland, zijn vandaag duizenden manifestanten samengekomen om te protesteren tegen ontbossing om de ontginning van bruinkool mogelijk te maken.
In het Bos van Hambach, in het westen van Duitsland, zijn vandaag duizenden manifestanten samengekomen om te protesteren tegen ontbossing om de ontginning van bruinkool mogelijk te maken. Zo'n 50.000 mensen kwamen volgens BUND, de Duitse federatie voor het milieu en natuurconservatie, opdagen.

In september kwam het nog tot opstootjes in het bos, toen de politie een boomhuttenkamp dat er jaren was, begon te ontruimen. Sommige hutten waren tot 25 meter hoog in de bomen opgetrokken. Begin deze week werden de laatste manifestanten uit de boomhutten gehaald. Sindsdien mogen mensen het bos weer betreden, maar ze mogen geen boomhutten meer bouwen, aldus de politie. 

In het Bos van Hambach, in het westen van Duitsland, zijn vandaag duizenden manifestanten samengekomen om te protesteren tegen ontbossing om de ontginning van bruinkool mogelijk te maken.
REUTERS In het Bos van Hambach, in het westen van Duitsland, zijn vandaag duizenden manifestanten samengekomen om te protesteren tegen ontbossing om de ontginning van bruinkool mogelijk te maken.

Bruinkoolontginning

De Duitse energiereus RWE, die eigenaar is van het bos, wil honderd hectare van het bos ruimen om er bruinkool te winnen, een van de meest vervuilende fossiele brandstoffen. Maar het bos bestaat uit eeuwenoude beuken en eiken en is de biotoop van een beschermde vleermuissoort. Verder eisen de manifestanten een volledige stopzetting van alle bruinkoolontginning.

Gisteren besliste een rechtbank om de ontbossing tijdelijk op te schorten, na een klacht van BUND. 

In het Bos van Hambach, in het westen van Duitsland, zijn vandaag duizenden manifestanten samengekomen om te protesteren tegen ontbossing om de ontginning van bruinkool mogelijk te maken.
Christophe Gateau/dpa In het Bos van Hambach, in het westen van Duitsland, zijn vandaag duizenden manifestanten samengekomen om te protesteren tegen ontbossing om de ontginning van bruinkool mogelijk te maken.7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jos lagae

  Wat wil men . Stopzetten van alle kernreactoren werd gekoppeld aan het uitbreiden van de bruinkoolcentrales ..... Van waar moet die bruinkool dan komen ??

 • Jan Vannuffelen

  Vandaag zijn ze tegen bruinkool en rooien van een bos ( waar ze overschot van gelijk in hebben ) , maar morgen staan dezelfden te betogen tegen een nieuwe kerncentrale . Nieuwe kerncentrales zijn de enige oplossing , bijgestaan door wind en zon .

 • jan wuyts

  RWE zal het bijltje moeten leggen tegen de milieuorganisaties wint in Duitsland niemand dat Merkel de groene jongens laat kiezen tussen kerncentrales of bruinkoolcentrales dan gaan ze kleur moeten bekennen!!!

 • Ramon Simon

  Beuk en eik, prachtig, zonde om dat te kappen.

 • Jef Heffens

  De Chinezen verdienen momenteel niet alleen miljarden met kerncentrale, maar overal waar ze werken aan grote investeringen in het buitenland komen er duizenden, soms tienduizenden Chinezen mee die de belangrijke posten bekleden met betrekking tot de Chinese investeringen in dat land. In Kazakhstan is intussen 10% Chinees in ongeveer 10 jaar tijd.