Duizenden mensen op straat tegen aanleg kanaal in Nicaragua

AFP
In de Nicaraguaans stad Juigalpa, in het centrum van het land, zijn gisteren duizenden tegenstanders van de bouw van het Nicaraguakanaal op straat gekomen. De betogers eisen de stopzetting van het gigantische project, dat volgens hen desastreuze gevolgen voor het milieu zou hebben. Het was al de 47ste protestactie tegen het omstreden kanaal.

Tegenstanders uit alle hoeken van het land waren naar Juigalpa, 140 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Managua, afgereisd om hun ongenoegen te uiten. Volgens de organisatoren waren er in totaal 15.000 mensen opgedaagd.

De grootste tegenstanders van het project zijn landbouwers die hun gronden dreigen te verliezen, omdat die zich op de route van het kanaal bevinden. Zij worden bij hun protest gesteund door de oppositiepartijen en door milieu- en mensenrechtenactivisten. Andere manifestanten verwijten president Daniel Ortega dan weer het land te hebben "verkocht" aan HKND, de Chinese groep die een licentie heeft gekregen voor het uitgraven en het beheer van het kanaal.

Het 278 kilometer lange Nicaraguakanaal moet de Atlantische met de Stille Oceaan verbinden. Op die manier wil Nicaragua de concurrentie aangaan met het Panamakanaal. Het gaat om een monsterproject van ongeveer 50 miljard dollar (44,4 miljard euro), waarbij behalve het kanaal en de havens ook wegen, vliegvelden en een spoorweg zullen worden aangelegd. Het kanaal zal bijna vier keer zo lang zijn als het Panamakanaal en zal ook dieper en breder zijn.

Door de bouw van het kanaal worden zowat 30.000 mensen verplicht te verhuizen.

Vrees voor natuur
Milieuactivisten vrezen voor de toekomst van het Meer van Nicaragua, dat het grootste drinkwaterreservoir van Midden-Amerika is. De waterweg zou daarnaast natuurgebieden beschadigen en bedreigde diersoorten in gevaar brengen. Zo worden de biotopen van de reuzenmiereneter, koningsadelaar en poema in de regio bedreigd.

De werken aan het kanaal moeten eind 2019 worden afgerond.

AP
AFP
REUTERS
AFP