Duizenden mensen op de vlucht door bosbranden in Californië: noodtoestand afgekondigd op enkele plaatsen

REUTERS
Hevige bosbranden hebben in de Amerikaanse staat Californië duizenden mensen op de vlucht gejaagd. Sterke winden en een temperatuur van 38 graden en meer hebben al 20 huizen in de as gelegd in Santa Barbara County. Net als in San Diego County heeft de gouverneur er de noodtoestand uitgeroepen.

Het westen van de Verenigde Staten heeft al meer dan drie dozijn bosbranden te verwerken gekregen. In Santa Barbara brak het vuur gisteren uit. Meer dan 2.000 mensen werden uit voorzorg geëvacueerd uit hun huizen. Duizenden anderen zitten zonder stroom. Door het uitroepen van de noodtoestand krijgt de brandweer nu extra middelen om het vuur te bestrijden.

Jaargemiddelde

Er is dit jaar al meer dan 1,17 miljoen hectare afgebrand in de regio en dat is nu al meer dan het jaargemiddelde van de laatste tien jaar, dat 971.000 hectare bedraagt. Dat blijkt uit cijfers van het National Interagency Fire Center.


Vrijdag werden ook de resten gevonden van een ongeïdentificeerd persoon vlakbij een huis dat helemaal in de vlammen was opgegaan door een bosbrand die donderdag uitbrak aan de grens van Californië en Oregon. Het zou gaan om het eerste dodelijke slachtoffer door bosbranden van dit seizoen. 

Het westen van de Verenigde Staten kreunt al enkele dagen onder een loden hitte. De sterke wind wakkert de branden nog aan. Het kwik bereikte gisteren nieuwe records, met meer dan 40 graden in Los Angeles, Phoenix en Las Vegas.

REUTERS
REUTERS
REUTERS3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • george patrick martou

    hoeveel huizen staan daar nog recht ? zoveel keren een serieuze brand en steeds tientallen huizen afgebrand, dat moet daar nogal een katastrofe zijn ! menslief, je zou voor minder schrik hebben om vol in de natuur te leven ....

  • Jim Fonteyne

    Hebben die daar nog bossen?

  • Jef Denijs

    Volgens Trump is er nochtans geen probleem met het klimaat. Wanneer zal hij eens inzien dat het vijf na twaalf is ?