Duizenden mensen komen in Warschau op straat om hervorming justitie te steunen

Duizenden mensen kwamen op straat in de hoofdstad Warschau.
EPA Duizenden mensen kwamen op straat in de hoofdstad Warschau.
Duizenden mensen zijn in de Poolse hoofdstad Warschau op straat gekomen om hun steun uit te drukken voor de hervorming van justitie die de regering heeft doorgevoerd. Ze kwamen samen voor het Grondwettelijk Hof en hadden Poolse vlaggen bij zich en banners waarmee ze kritiek uiten op de rechters in het land en de hervormingen van de regering steunen.

“Laat ons de regering steunen, zodat de hervorming van justitie afgerond kan worden. We mogen geen stap achteruit zetten, heren. Geen enkele”, zei organisator Adam Borowski, die gelinkt is aan de rechtse krant Gazeta Polska.
Borowski uitte ook kritiek tegen de Europese Unie, die op gespannen voet staat met de Poolse regering vanwege de hervorming. “De EU heeft het recht niet om zich te moeien met het Poolse juridische systeem, aangezien die niet onder de bevoegdheden van de EU valt”, zei hij. Ook de rechtse regering van premier Victor Orban gebruikt dat argument. 
“EU-functionarissen misbruiken de wet... Wij zijn hier vandaag om onze soevereiniteit te verdedigen”, aldus Borowski nog aan de manifestanten.

Europese Unie

De Europese Unie meent dat de hervorming van de het Poolse juridische systeem een schending is van de gerechtelijke onafhankelijkheid en van het systeem van checks and balances. 

EPA

Regeringspartij PiS meent dan weer dat de hervormingen van justitie, die ze corrupt en egoïstisch vindt, noodzakelijk zijn. De oppositie meent echter dat de echte problemen van het systeem met de hervorming niet worden opgelost en dat de regering in de plaats daarvan de controle wil krijgen over het gerechtelijk systeem.

Atoombomprocedures

De Europese Unie heeft ruim twee jaar geleden de zogenaamde artikel 7-procedure gelanceerd tegen Polen, omdat ze vreesde dat de regering in Polen de onafhankelijkheid van de gerechtelijke macht aan het ondermijnen was. In januari meldde het Europees Parlement echter nog, op basis van verschillende rapporten, dat de situatie in Polen sinds de lancering van die “atoombomprocedures” nog slechter is geworden.

EPA
EPA
EPA
EPA
EPA4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Janssens

  Ja het gaat heel goed met Polen daarom dat België volzit met Polen zit.

 • marcel mampaey

  scheiding der machten geloofd u nog in sinterklaas. Polen heeft tientallen jaren onder communistische dictatuur geleden en wij gaan ze eens eventjes de les spellen. wereldvreemde rechters voor het leven benoemd onder linkse regeringen ook in Belgie maar kan aannemen dat sommige mensen geen verandering willen en zich niet kunnen aanpassen aan de nieuwe realiteit .(Leo)

 • Leo Kaya

  Overal hitst nationalistisch rechts de publieke opinie op met als enige doel controle te krijgen op het gerechtelijk apparaat. Scheiding van machten is echter het enige middel om democratie te laten zegevieren. Misschien moet de EU terug kleiner worden: Polen en Hongarije er uit. Maar ook België begint achteruit te gaan: ik ben de aanval van NVA op zogezegde wereldvreemde rechters niet vergeten. Het begin van een nieuwe dictatuur?

 • Ludwig Vanden Boer

  Zijn het de Polen niet die hierover moeten beslissen ipv de 'unie'? Wat houdt die wijziging nu juist in? Als je dit opzoekt blijkt dat de hervorming er komt om corruptie te voorkomen. Ipv hiertegen te ageren zou het westen ginds misschien eens in de leer moeten gaan om de partijdigheid hier uit de rechtbanken te verdrijven. Hier staat de dader en het politiek correcte centraal en al de rest is plebs en schuldig voor het begin van de procedure.