Duizenden mensen eisen ontslag Oekraïense president Porosjenko

Mensen eisen massaal het ontslag van president Petro Porosjenko.
EPA Mensen eisen massaal het ontslag van president Petro Porosjenko.
Duizenden manifestanten hebben zondag in de Oekraïense hoofdstad Kiev het ontslag geëist van president Petro Porosjenko. Het protest werd aangevuurd door de Georgische ex-president Micheil Saakasjvili, zeggen Oekraïense media.

De organisatoren van de betoging roepen op tot een nationale 'Mars voor de toekomst' op 18 februari. Saakasjvili, die in september illegaal het land in kwam, had volk opgetrommeld tijdens bijeenkomst in het hele land voor een anticorruptiecampagne die Porosjenko viseert. De Georgische ex-president is momenteel stateloos, nadat Oekraïne hem in juni zijn Oekraïens staatsburgerschap had afgenomen. Eerder raakte hij al zijn Georgische nationaliteit kwijt.

Mensen eisen massaal het ontslag van president Petro Porosjenko.
REUTERS Mensen eisen massaal het ontslag van president Petro Porosjenko.

Corruptie

Porosjenko hielp Saakasjvili om gouverneur te worden van de belangrijke Oekraïense regio Odessa aan de Zwarte Zee in 2015. Maar Saakasjvili nam achttien maanden later ontslag, en beschuldigde Porosjenko van corruptie.
Een rechtbank in Georgië veroordeelde Saakasjvili recent tot drie jaar gevangenis vanwege ambtsmisbruik tijdens zijn presidentschap van 2004 tot 2013. Die bestuursperiode werd gekenmerkt door de oorlog met Rusland in Zuid-Ossetië in 2008. 

Intussen is Saakasjvili in Oekraïne beschuldigd van een steun aan een criminele organisatie in een coup tegen Porosjenko. De steenrijke zakenman kwam in 2014 aan de macht na Euromaidan.

Mensen eisen massaal het ontslag van president Petro Porosjenko.
EPA Mensen eisen massaal het ontslag van president Petro Porosjenko.
Mensen eisen massaal het ontslag van president Petro Porosjenko.
EPA Mensen eisen massaal het ontslag van president Petro Porosjenko.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerry Cle

  Porosjenko is westers gezind en tegen de uitbreidingspolitiek van Poetin. Indien hij en zijn regime echter corrupt zijn moet het westen zijn ontslag eisen en democratische verkiezingen garanderen. Tegelijkertijd dient Oekraine beschermt te worden tegen Russische agressie die van het machtsvacuüm gebruik kunnen maken om grote delen van Oekraïne te annexeren. Ik vrees dus dat Porosjenko aan de macht houden, voor het westen, eenvoudiger en goedkoper zal zijn.

 • Fre terweirs

  Er zal niets gebeuren. De president is immers aangesteld en beschermd door de VS/EU.

 • Julien Buys

  het strafste is die E U leiders zijn zelf niet verkozen door het volk ,de laatste tijd horen of zien we de roepers niet meer ,die veel beloofden ,maar de bevolking van leven naar overleven gedwongen hebben

 • cyrille van de velde

  Wat me opviel in Ukraine, , Kiev , toen ik zelf es rondwandelde , zag ik , genoeg, de economie zit daar volledig aan de grond; de grote winkels van Poroshenko zijn open, maar er lopen gewoon wat mensen in rond te kijken en zich vergapen aan de mooie luxueuze ze dingen die er tentoongesteld worden, maar de koopkracht laat het volledig afweten .. corruptie ten top aldaar

 • Paul De Mol

  Hoeveel landen op de wereld zijn al niet in chaos en vernieling gestort door de VS/EU machinaties? Zullen verantwoordelijken hiervoor ooit berecht worden? Als er ooit een tribunaal komt, zullen de VS/EU-bevolking mee in de brokken delen omdat ze hun leiders dit hebben laten doen? Wij zullen ons er in elk geval niet meer vanaf kunnen maken met 'Wir haben es nicht gewusst'. Laten we om die reden onze (mis)leiders maar verder hun gang gaan?