Ga naar de mobiele website
^ Top

Duizenden manifesteren tegen rechtse regering in Oostenrijk

AFP
Minstens 20.000 mensen hebben volgens de politie zaterdag in Wenen gemanifesteerd tegen de rechtse regeringscoalitie in Oostenrijk. Volgens de organisatoren heeft de nieuwe coalitie tussen de conservatieve ÖVP van kanselier Sebastian Kurz en de rechtspopulistische FPÖ van vicekanselier Heinz-Christian Strache racistische, extreemrechtse en neofascistische neigingen.

Volgens de organisatoren namen 80.000 mensen deel. De schatting is moeilijk, aangezien op zaterdag talrijke mensen zich in het centrum bevinden, ook kijklustigen, aldus de politie. Nog volgens de politie verloopt de optocht vreedzaam.

Asielbeleid

De manifestanten eisen onder meer een toleranter asielbeleid. De linkse en antiracistische organisaties hadden opgeroepen tot de manifestatie, de eerste van die grootteorde sinds de regering is gevormd. Mensen van alle leeftijden nemen deel.

Verschillende slogans verwezen naar de geschiedenis van het land, tachtig jaar na de "Anschluss" bij nazi-Duitsland in maart 1938. "Alstublieft, niet nog eens", aldus een pancarte. "Zij die Kurz en Strache tolereren, zouden in 1938 hebben geapplaudisseerd", staat dan weer op een spandoek.

De 31-jarige Kurz won de verkiezingen van 15 oktober in Oostenrijk. De nieuwe Oostenrijkse regering kwam tot stand midden december. De FPÖ levert onder meer de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken. 

AFP
AFP
AP
AFP
AFP
REUTERS
AFP
Meer over13 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Tim Tubbax

  Globaal fenomeen, links kan echt slecht tegen hun verlies, en hebben blijkbaar altijd weinig om handen dan rechts want dat moet je ze wel aangeven, ze krijgen wel bij het minste veel volk op de been. Rechts wacht liever tot in stemhokje

 • Dominiek Huysmans

  Dan had de vorige regering, er niet zo'n potje van moeten maken.

 • Peter Van Dam

  Want rechts betoogt nooit tegen democratisch verkozenen zoals in Linkebeek en dergelijke hé. Meestal als niet inwoner van de gemeente dan nog.

 • sylvain vlerick

  Links en democratie is toch iets dat echt niet samen gaat zo te zien he Chantal prez ???

 • godelieve milisen

  Moeten zich gewoon neerleggen met de verkiezingsuitslag , denk dat dat het beginsel is van democratie .

Meld een bug