Duizenden manifesteren in Tel-Aviv tegen corona-aanpak regering Israël

Enkele van de duizenden demonstranten op het Rabinplein in Tel-Aviv. (11/07/2020)
EPA Enkele van de duizenden demonstranten op het Rabinplein in Tel-Aviv. (11/07/2020)
Op het Rabinplein in Tel-Aviv zijn zaterdag duizenden manifestanten samengekomen om te protesteren tegen de coronamaatregelen van de Israëlische regering. Zij houden het kabinet van premier Benjamin Netanyahu verantwoordelijk voor hun economische problemen.

De politie liet een beperkt aantal mensen toe op het plein, waar volgens de openbare tv-zender Kan 11 zich duizenden mensen hadden verzameld. De meeste manifestanten droegen mondmaskers maar hielden zich niet aan de afstandsregels.

De demonstratie werd georganiseerd door groepen van zelfstandigen, kmo's maar ook artiesten die zich in de steek gelaten voelen door de regering na het verplicht sluiten van hun handelszaken en de openbare plaatsen tijdens de pandemie. Ook studentenverenigingen namen deel. Veel jongeren zijn werkloos en ongerust.

Ik heb 40 mensen in dienst, maar geen inkomen noch vermogen

Michal Gaist-Casif, manager van een bedrijf dat licht en geluid verhuurt.

Israël legde half maart een strikte lockdown op. Vanaf eind mei werden sommige beperkingen opgeheven. Een nieuwe stijging van het aantal besmettingen betekende dat sommige restricties deze week opnieuw werden ingevoerd. Zo zijn onder meer bars, nachtclubs, sportzalen en openbare zwembaden weer gesloten.

Ruti Arenfeld, inwoner van Tel-Aviv, vindt dat de regering haar beloften aan kmo's niet nakomt. “De regering zei dat ze hun bedrijven moesten sluiten en dat hebben ze gedaan. Nu moet de regering helpen, voordat het te laat is". 

Een overzichtsfoto van het Rabinplein tijdens de demonstratie.
REUTERS Een overzichtsfoto van het Rabinplein tijdens de demonstratie.

Mensen voelen zich in de steek gelaten. Ze willen dat de regering haar verantwoordelijkheid neemt

Roee Cohen, voorzitter van de Israëlische Vereniging voor Zelfstandig Ondernemers

Werkloosheid

De werkloosheid in Israël is de jongste maanden opgelopen van 3,4 procent in februari naar 27 procent in april om in mei licht terug te vallen naar 23,5 procent. De cijfers van juni zijn nog niet gepubliceerd. Loontrekkenden zonder werk kunnen een werkloosheidsuitkering aanvragen.  

Veel zelfstandigen wachten echter al maanden op door de regering beloofde steun en hulpmaatregelen. “Ik heb 40 mensen in dienst, maar geen inkomen noch vermogen”, zegt Michal Gaist-Casif. Ze is manager van een licht- en geluidverhuur. 

De regering van Netanyahu heeft slechts de helft van een maanden geleden toegezegd steunpakket van ongeveer 26 miljard euro besteed. Afgelopen donderdag kondigde de premier dan ook nieuwe uitkeringen aan, die komend jaar als een sociaal vangnet moet dienen. 

De verontwaardiging onder de manifestanten is echter groot. Roee Cohen, voorzitter van de Israëlische Vereniging voor Zelfstandig Ondernemers, verwijt de regering niet doortastend genoeg te handelen. “Mensen voelen zich in de steek gelaten. Ze zijn woedend en willen dat de regering haar verantwoordelijkheid neemt”. 

Coronacijfers

Vrijdag kondigde het ministerie van Volksgezondheid een recordaantal nieuwe besmettingen aan, meer dan 1.500. Israël, met circa 9 miljoen inwoners, tekende op 21 februari zijn eerste Covid-19-zaak op eigen bodem op. Sindsdien werden meer dan 36.000 infecties vastgesteld, en meer dan 350 doden. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Meer beelden van het protest

REUTERS
EPA
REUTERS
EPA

Lees ook:

Baas Volksgezondheid hekelt versnippering en Vlaamse geldingsdrang bij aanpak coronacrisis: “Bij tweede golf beter één piloot” (+)

Over de piek, heropflakkering, tweede golf en de start van veel ellende: hoe verloopt coronapandemie nu wereldwijd?

Israël en Verenigde Emiraten willen samen nieuwe coronatest ontwikkelen die al na enkele minuten resultaat geeft

Politie München op zoek naar vier mannen die rabbijn beledigden
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.