Duizenden manifestanten leggen Armeense hoofdstad plat

Een manifestante blokeert het verkeer in de hoofdstad Jerevan.
REUTERS Een manifestante blokeert het verkeer in de hoofdstad Jerevan.
Duizenden manifestanten verzamelen vandaag in het centrum van de Armeense hoofdstad Jerevan. Ze willen hun ongenoegen uiten over het feit dat het Armeense parlement dinsdag de kandidatuur van oppositieleider Nikol Pashinyan voor de post van premier heeft verworpen. Het Armeense parlement zal op 8 mei opnieuw stemmen over de aanstelling van een nieuwe premier.

Zo goed als alle straten van de stad, waaronder de toegangsweg naar de luchthaven, zijn geblokkeerd. Talloze winkels zijn gesloten. Pashinyan had zijn aanhangers dinsdag opgeroepen tot "burgerlijke ongehoorzaamheid".

Het Armeense parlement moest dinsdag een opvolger kiezen om de regering te leiden. Gebeurde dat niet, dan komen er mogelijk nieuwe verkiezingen. Pashinyan was de enige kandidaat om de ontslagen premier Serge Sarkissian op te volgen. Van de 100 parlementsleden die hebben gestemd, spraken 55 zich uit tegen Pashinyan en stemden 45 personen voor de oppositieleider. 

REUTERS

Volledige blokkade

Pashinyan voelde de bui blijkbaar hangen en had zijn aanhangers al gevraagd om op straat te komen en hun steun uit te spreken voor de oppositieleider. Tienduizenden mensen gaven dinsdag in de Armeense hoofdstad Jerevan gehoor aan die oproep. 

De oppositieleider heeft zijn achterban na zijn nederlaag in het parlement inmiddels opgeroepen tot "burgerlijke ongehoorzaamheid" en kondigde voor woensdagochtend 8.15 uur plaatselijke tijd (6.15 uur Belgische tijd) een "volledige blokkade" af van de wegen, treinstations en luchthavens in het land. 

Armenië verkeert sinds 13 april in een ongeziene politieke crisis. Een protestbeweging onder leiding van Pashinyan leidde op 23 april tot het ontslag van Sarkissian, die zes dagen eerder door het parlement was verkozen tot premier. Hij was eerder tien jaar lang Armeens staatshoofd. 

Actievoerders blokkeren een grote weg in de hoofdstad Jerevan.
AP Actievoerders blokkeren een grote weg in de hoofdstad Jerevan.

Nieuwe stemming

Het Armeense parlement stemt op 8 mei opnieuw over de aanstelling van een nieuwe premier. Dat heeft het parlement zelf laten weten. Indien het parlement er op 8 mei opnieuw niet in slaagt een regeringsleider te kiezen, dan wordt het parlement ontbonden en zullen er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Pashinyan heeft nog niet laten weten of hij zich opnieuw kandidaat zal stellen.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gerry Cle

    Vermits er maar één kandidaat premier is en het parlement zijn kandidatuur verworpen heeft moeten er wel verkiezingen komen. Het zou ook niet democratisch zijn als de afgetreden president zomaar zonder verkiezingen benoemd kan worden tot regeringsleider.

  • mich lee

    Als het volk dan toch achter hem staat dan heeft hij toch een meerderheid na de verkiezingen. Of is het omdat hij een minderheid achter zich heeft staan dat hij zijn wil wil doordrukken?