Duizenden inwoners Gazastrook betogen aan Israëlische grens: 4 doden en 250 gewonden

AFP
Bij de protestacties aan de grens tussen Israël en de Gazastrook zijn vier Palestijnen gedood en zowat 250 anderen gewond geraakt. Dat zegt de Palestijnse afdeling van de hulpverleningsorganisatie Rode Halve Maan. Het zou om drie demonstranten van 17 jaar en één van 20 jaar gaan. Tienduizenden inwoners van Gaza kwamen aan de Israëlische grens samen voor protestacties om de eerste verjaardag van de Marsen van de Terugkeer te herdenken. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Palestijnen in de overbevolkte Gazastrook eisen terugkeer naar plaatsen waar hun families woonden in toenmalig Palestina, voor ze in de jaren 40 werden verdreven voor de vestiging van de Joodse staat, Israël. Er zijn al lang betogingen langs het hek, maar Palestijnen hebben extra protestacties aangekondigd bij de herdenking daarvan, van 30 maart tot 15 mei.

Bij de botsingen langs de grens zijn in een jaar tijd bijna 270 Palestijnen en één Israëlische militair gedood. Duizenden zijn gewond geraakt. Volgens het Israëlische leger hebben zich zaterdag naar schatting 30.000 Palestijnen langs de hekwerken opgesteld om te demonstreren. Ze gooien daarbij met stenen en explosieven naar de hekwerken.

In de strook wonen bijna twee miljoen mensen, de meesten zonder bestaansmogelijkheden of toekomst. Ze zitten er met 5000 mensen per vierkante kilometer opeengepropt. Schoon drinkwater is schaars en stroom is er naar schatting 4 uur per dag.

AFP1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Diane Bernaerts

    En de wereld en de VN kijken toe en laten begaan.... :(