Duizenden Hondurese migranten hernemen tocht richting VS

EPA
Duizenden migranten van Hondurese afkomst hernemen vandaag hun tocht richting de Verenigde Staten vanuit de stad Ciudad Hidalgo, in het zuiden van Mexico. Dat hebben journalisten ter plaatse vastgesteld.

Duizenden mensen uit het Centraal-Amerikaanse Honduras zijn op de vlucht voor het bendegeweld, de corruptie en de werkloosheid in hun land. Ze doorkruisten al Guatemala en willen nu ook door Mexico trekken, om zo de VS te bereiken.

De Mexicaanse overheid had donderdag nog geprobeerd om vierduizend mensen te blokkeren op een brug aan de grens. Maar toch zijn heel wat migranten erin geslaagd het Mexicaanse grondgebied te bereiken, door een rivier over te steken die een natuurlijke grens vormt tussen Mexico en Guatemala. Die migranten lijken nu vastbesloten om hun weg voort te zetten. "Niemand zal ons tegenhouden, na alles wat we gedaan hebben om hier te raken", zegt een 21-jarige man die samen met zijn vrouw en baby probeert de VS te bereiken.

Zowat duizend anderen, onder wie vrouwen en kinderen, stonden deze ochtend nog altijd vast op de brug aan de Mexicaanse grens. Mexico heeft zaterdag wel al beslist om de grens open te stellen voor de vrouwen en kinderen in de "migrantenkaravaan". Zij kunnen vervolgens naar een onderkomen worden gebracht in Tapachula, op zowat 40 km van Ciudad Hidalgo.

EPA
Hondurese migranten steken de rivier tussen Mexico en Guatemala over.
EPA Hondurese migranten steken de rivier tussen Mexico en Guatemala over.14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • sylvain vlerick

  pierre bos hoe ver gaan we geraken als we gans afrika in europa binnen pakken ?

 • Karel Tichmann

  Het is nu opgelopen naar 10.000+ illegalen, die toegang in de US worden geweigerd. Vrouwen met zéér kleine kinderen moeten voorop lopen. Niemand hoeft naar ze te zoeken, volgens de lokale bevolking, "volg de stank".

 • Dominique Cox

  Als ze, met veel geluk tot aan de Amerikaanse grens geraken, wat gaan ze daar doen? Ze mogen niet binnen.

 • Leopold Vanhoof

  Ze zullen arm, berooid en met een illusie minder terug gaan.

 • Loukie De Leeuw

  Ocharme toch. Ze kunnen beter naar Europa komen want hier is iedereen welkom. Onderdak, uitkering enz.... Zullen wij wel elke dag gaan werken.