Duizenden Guatemalteken eisen aftreden president Morales

Betogers demonstreren in het centrum van Guatemala-Stad tegen president Jimmy Morales. Een vrouw houdt een bord omhoog waarop naast een foto van Morales onder meer te lezen valt: 'Vriend van criminelen, vijand van het volk'.
AFP Betogers demonstreren in het centrum van Guatemala-Stad tegen president Jimmy Morales. Een vrouw houdt een bord omhoog waarop naast een foto van Morales onder meer te lezen valt: 'Vriend van criminelen, vijand van het volk'.
Duizenden demonstranten hebben in Guatemala het ontslag geëist van president Jimmy Morales. Professoren, studenten, landbouwers en activisten verzamelden zich in het historische centrum van de hoofdstad Guatemala-Stad.

Aanleiding voor de protesten zijn de pogingen van Morales om een einde te maken aan het door de Verenigde Naties gefinancierde onderzoek naar corruptie, onder leiding van de Colombiaan Iván Velásquez.

Velásquez staat aan het hoofd van de Commissie tegen Corruptie en Straffeloosheid in Guatemala (Cicig) en heeft in die rol al talloze politici, oud-politici en invloedrijke Guatemalteken aangeklaagd, evenals de zoon en de broer van de president. In augustus eiste Velásquez bovendien dat de immuniteit van Morales zou worden opgeheven vanwege beschuldigingen van illegale campagnefinanciering. Hij zou voor zijn verkiezing in 2015 een miljoen dollar aan niet-gedeclareerde campagnegelden hebben ontvangen. 

Ongewenst

Daarop besloot Morales het mandaat voor de VN-commissie niet met nog eens twee jaar te verlengen en gaf hij Velásquez en diens medewerker tot volgend jaar september om de werkzaamheden af te ronden. Vervolgens verbood de president de Colombiaan twee weken geleden naar het land terug te keren, nadat die voor besprekingen naar de VS was gevlogen. Het Guatemalteekse constitutionele hof oordeelde zondag dat hij wel welkom is, maar het bleef toch onduidelijk of Velásquez nog kon terugkeren. 

Betogers in Guatemala-Stad met een spandoek waarop het hoofd is afgebeeld van de Colombiaan Iván Velásquez, voorzitter van de Commissie tegen Corruptie en Straffeloosheid in Guatemala (Cicig), en de tekst 'Welkom in Guatemala, u bent nodig, nog veel te doen'.
AFP Betogers in Guatemala-Stad met een spandoek waarop het hoofd is afgebeeld van de Colombiaan Iván Velásquez, voorzitter van de Commissie tegen Corruptie en Straffeloosheid in Guatemala (Cicig), en de tekst 'Welkom in Guatemala, u bent nodig, nog veel te doen'.

De betogers in Guatemala-Stad riepen leuzen tegen Morales en zijn regering en voor Velásquez. "Jimmy en Sandra, treed af, jullie zijn deel van de maffia", stond er op een spandoek dat verwees naar de president en zijn minister van Buitenlandse Zaken Sandra Jovel.

Een vrouw met een karikatuur van de Guatemalteekse president Jimmy Morales in gevangeniskleren.
AP Een vrouw met een karikatuur van de Guatemalteekse president Jimmy Morales in gevangeniskleren.

"Duizenden Guatemalteken steunen de strijd tegen straffeloosheid en corruptie, we willen een eerlijk Guatemala, in vrede en met kansen voor iedereen", schreef ex-minister van Binnenlandse Zaken Francisco Rivas op Twitter.

"Het is een algemeen gevoel van afwijzing van een regering die niet in staat is gebleken om het land goed te leiden" zei Paul Briere, parlementslid van de oppositie die ook deelnam aan de straatprotesten.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Ak Ron

    Miljoenen Europeanen willen hetzelfde maar dat zijn extremisten volgens de rode pers. Hoezee blanke genocide!