Duizenden dode vissen nadat leiding springt bij Nederlands zuivelbedrijf

Archieffoto.
ANP XTRA Archieffoto.
Al duizenden vissen kwamen dood bovendrijven in de rivier de Berkel, als het gevolg van een breuk in een persleiding die gebruikt wordt door zuivelbedrijf FrieslandCampina. In de directe omgeving van de breuk bij de stad Lochem, is vrijwel alle vis dood, aldus waterschap Rijn en IJssel. 

Door de breuk stroomt eiwitrijk afvalwater in het riviertje en dat zorgt voor zuurstofproblemen bij de vissen. Er zijn al vele duizenden dode vissen uit het water gehaald. Vissers proberen de komende dagen zoveel mogelijk dieren te redden en over te zetten naar proper water, verderop in de Berkel.

FrieslandCampina, moeder van merken als Chocomel en Fristi, heeft de productie teruggeschroefd, zodat er minder afvalwater door de persleiding stroomt, zei een woordvoerder vandaag. "De persleiding is van het waterschap en niet van ons, maar we vinden het wel heel erg vervelend. We zoeken mee naar een oplossing.”

Laag water

Dat de leidingbreuk zoveel problemen veroorzaakt, heeft veel te maken met de extreem lage waterstand. De Berkel stroomt nauwelijks, waardoor het vervuilde water niet verdunt en lang op dezelfde plek blijft staan.

Om de stroming te verbeteren heeft het schap vandaag op twee plekken in het nabije Twentekanaal pompen geplaatst, die voor vers water in de Berkel zorgen. Ook zijn zuurstoffilters geplaatst. Het vervuilde water wordt tussen Lochem en Almen weggeleid naar een opvangbekken in een weiland.

Het waterschap werkt in het weekend door aan herstel van het lek. Er wordt een omleiding aangelegd in de persleiding, die ruim vier meter diep in moeilijk toegankelijk, moerassig gebied ligt. Wanneer de breuk hersteld zal zijn, is nog niet duidelijk.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.