Duizenden demonstranten trotseren maskerverbod in Hongkong, politie grijpt weer in met traangas en rubberen kogels

AP
Opnieuw zijn tienduizenden demonstranten in de stromende regen de straat op gegaan. Velen van hen dragen een masker, ondanks het maskerverbod dat sinds vrijdag geldt. De politie van Hongkong is opgetreden met traangas en met rubberen kogels. Ook werd de wapenstok gebruikt. De betogers zelf stichten brandjes in de stad. Op sociale media circuleren beelden van gewonde burgers. Het is opnieuw een zwarte dag in de aanhoudende protesten.

Ondanks de soms stromende regen gingen opnieuw tienduizenden actievoerders zonder toestemming de straat op. Dat gebeurde onder meer in het financiële district in het centrum en op het schiereiland Kowloon, maar ook elders in de stad. Er zijn geen berichten over gewonden.

De politie stuurde een waarschuwingsbericht naar inwoners en maande hen aan binnen te blijven, aangezien “vandaag verwachte niet-toegestane publieke evenementen waarschijnlijk geweld en verstoringen zullen veroorzaken”.

Vele manifestanten droegen maskers. Daarmee bieden ze bestuursvoorzitter Carrie Lam het hoofd, die vrijdag een spoedwetgeving invoerde om het dragen van zulke maskers bij niet-toegestane bijeenkomst en marsen te verbieden.

AFP

De protestmarsen verliepen aanvankelijk vreedzaam, maar allengs veranderde de sfeer. Radicale demonstranten wierpen barricades op en staken pallets of kartonstapels in brand. Ook bekogelden ze de agenten met benzinebommen en stenen en richtten vernielingen aan bij onder meer banken en bedrijven die betrekkingen onderhouden met China. De chaos duurde tot in de avonduren. Uit angst voor nieuwe ongeregeldheden hielden veel winkeliers hun deuren gesloten. Net als gisteren bleven ook de meeste metrostations dicht. De politie adviseerde de bewoners van de voormalige Britse kroonkolonie thuis te blijven.

Een journalist van het Hongkongs radiostation RTHK zou geraakt zijn door een molotovcocktail die de betogers naar de agenten gooien.

Het prodemocratiekamp in de stad vocht het maskerverbod aan voor een rechtbank, maar ving daarbij bot. Wel verkregen ze dat het gerecht later deze maand het verbod en de handelswijze van Lam onder de loep neemt. Lam kon de wet invoeren door wetgeving uit het koloniaal tijdperk in 1922 die de leider noodbevoegdheden geeft.

Nadat Carrie Lam, leider van Hongkong, dat verbod aankondigde op het dragen van (mond)maskers tijdens de protesten, brak er vrijdag zowat overal in Hongkong protest uit. 

Een gezin staat voor de gesloten deuren van een metrostation in Hongkong.
AFP Een gezin staat voor de gesloten deuren van een metrostation in Hongkong.

Tal van actievoerders blokkeerden onder meer de grote verkeersassen in het hart van de zakenwijk. In de loop van de avond kwam het tot relletjes. Tijdens een schermutseling tussen een agent in burger en een aantal demonstranten werd een jongen van 14 neergeschoten. 

De politie zette onder andere traangas in om de menigte die in de straten was samengetroept uiteen te drijven. In de marge van die onlusten werden ook metrostations en pro-Chinese handelszaken gevandaliseerd, onder meer door brandstichting.

Taxi rijdt in menigte

Op sociale media circuleren ook beelden van een taxichauffeur die in de menigte betogers rijdt. Verschillende Hongkongers zouden hierdoor gewond zijn geraakt. Op andere beelden is te zien hoe de chauffeur nadien hardhandig wordt aangepakt door de demonstranten.De man ligt zwaar bloedend op de grond terwijl een groep Hongkongers de man blijft schoppen. Volgens enkele getuigen zou de man bewusteloos geweest zijn toen hij werd afgevoerd. 

Hongkong maakt sinds vier maanden zijn ergste politieke crisis door, met bijna dagelijks acties en betogingen voor democratische hervormingen en uit protest tegen de achteruitgang van vrijheden en de toenemende controle door de Chinese regering op de semi-autonome regio.

Gisteren namen nog duizenden betogers deel aan niet-toegelaten manifestaties en flashmobs in verscheidene wijken van de stad. 

REUTERS
REUTERS
AFP
AFPReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.