Duizenden demonstranten in Belgrado de straat op tegen regering

Demonstranten houden een spandoek omhoog dat zegt  ‘#1 van de 5 miljoen' tijdens een manifestatie in Belgrado.
EPA Demonstranten houden een spandoek omhoog dat zegt ‘#1 van de 5 miljoen' tijdens een manifestatie in Belgrado.
In Belgrado zijn gisterenavond weer duizenden betogers de straat opgetrokken om te protesteren tegen de Servische president Aleksandar Vucic. Ooggetuigen schatten dat meer dan twintigduizend manifestanten door het centrum van de hoofdstad trokken.

De betogers droegen spandoeken met daarop slogans tegen de regering: "Ik zal niet zwijgen", "Ik ben niet dom", of "Waarom vechten wij tegen alle buurlanden?". Het was al de vierde dag op rij dat manifestanten de straat op trokken. Ze protesteren tegen het geweld tegen critici van de regering, dat volgens hen wordt getolereerd.

Oppositiepartijen vanuit het hele politieke spectrum, gaande van links tot extreemrechts, hadden opgeroepen tot de betogingen. De protesten zijn ook gericht tegen de partijdigheid van de openbare omroep, die de kaart zou trekken van de regering van Vucic.

Brutale aanval

De aanleiding voor de betogingen was de brutale aanval op de voorzitter van Servisch Links, Borko Stefanovic, eind november in de Zuid-Servische stad Krusevac. De dader werd later opgepakt. Vucic veroordeelde de aanslag, maar de oppositie blijft de president verantwoordelijk stellen. 

Ze beschuldigt hem ervan dat Vucic met zijn agressieve retoriek tegen critici en oppositieleden een klimaat van geweld heeft geschapen.

De betogers droegen spandoeken met daarop slogans tegen de regering: "Ik zal niet zwijgen", "Ik ben niet dom”.
EPA De betogers droegen spandoeken met daarop slogans tegen de regering: "Ik zal niet zwijgen", "Ik ben niet dom”.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jürgen Mouton

    "Oppositiepartijen vanuit het hele politieke spectrum, gaande van links tot extreemrechts, hadden opgeroepen tot de betogingen". Dat klinkt gelijkaardig aan wat politici hier kunnen verwachten, als ze de stem van het volk blijven negeren. Ze staan ten dienste van het volk, en enkel het volk. En niet ten dienste van iemand die hun een postje aanbied na hun politieke carrière...