Duizenden Catalanen op weg naar Brussel: "Mijd de Europese wijk"

Vanuit heel Catalonië zijn duizenden burgers onderweg naar Brussel voor de betoging die morgen plaatsvindt in de Europese hoofdstad. De Catalanen komen protesteren tegen de afzetting en opsluiting van hun ministers en leiders van twee onafhankelijkheidsbewegingen. Er worden 20.000 betogers verwacht.

De Catalaanse Nationale Vergadering (ANC) en Òmnium Cultural, de twee pro-onafhankelijkheidsorganisaties die morgen de massabetoging organiseren in Brussel, lieten eind oktober al weten dat ze 20.000 Catalanen verwachten. Onder het motto "Europe: Wake up! Let's stand up for democracy", willen ze hun steun betuigen aan de afgezette Catalaanse regering en aan de leden van de Catalaanse regering die sinds eind oktober op beschuldigingen van opstand in een Spaanse gevangenis zitten. 

De betoging begint om 11.30 uur in het Jubelpark en trekt zo de Europese wijk in. De organisaties benadrukken dat de manifestatie vreedzaam, feestelijk en ludiek zal verlopen. Gisteren vond er ook al een kleine demonstratie plaats op de Grote Markt in Brussel, waarbij Catalaanse betogers om "vrijheid" en "onafhankelijkheid" vroegen en het Catalaanse volkslied zongen.

De politie Brussel Hoofdstad Elsene en Brussel Mobiliteit raden automobilisten alvast aan om de Europese wijk in Brussel morgen zoveel mogelijk te vermijden. Vanaf 10 uur wordt de Reyers-centrum tunnel preventief afgesloten. "We volgen de zaak op de voet om volgens het verloop van de betoging eventueel bijkomende tunnels te sluiten indien nodig", aldus Inge Paemen, woordvoerster van Brussel Mobiliteit.

De metrostations blijven open tijdens de betoging, maar er worden wel 12 buslijnen omgeleid. Het einde van de manifestatie is omstreeks 15.30-16 uur voorzien op het Jean Reyplein. 

#RoadToBrussels

Op Twitter plaatsen heel wat Catalanen onder de hashtag #RoadToBrussels foto's van hun trip door Frankrijk. Sommigen komen met de auto of met de trein, anderen zijn op een van de tientallen bussen gestapt of maken er een uitstap van met de mobilhome. Vandaag en donderdag zijn in Spanje bovendien officiële feestdagen. Aan de grens met Frankrijk in La Jonquera stonden files.

De kamers van de Brusselse hotels zijn voor de komende nacht van 6 december zo goed als allemaal volgeboekt. Vanuit de Vlaamse volksbeweging is er ook een oproep gelanceerd om Catalanen een bed aan te bieden bij sympathisanten.

AFP37 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Haerens

  @jacobus buttella ..U bent het waarschijnlijk niet waard om op te reageren maar wil je dit toch even zeggen...het heeft niets met lafheid (zoals U dat noemt) te maken!

 • Nele De Spiegeleer

  De catalaanse betoging krijgt meer aandacht dan de betogingen waar we voor onze basisrechten opkomen. En neen. Ik ben geen sos!!! Ik wil gewoon een regering die opkomt voor zijn volk en eerlijke belastingen verdeelt. Meer niet! Een regering die zijn volk samen brengt en niet verdeelt. Dat is teveel gevraagd.

 • Peter Smets

  een paar duizend betogers op een bevolking van een paar miljoen? Als dat geen verwaarloosbare minderheid is.....

 • ines laheye

  wanneer gaan wij eens massaal betogen tegen het cordon? misschien kunnen de catalanen ons helpen.

 • Chris Drulle

  Aan allen die begrip hebben voor deze betoging , binnen 2 weken is er één voor onze pensioenen ,hopelijk kunnen we rekenen op jullie begrip.