Duizenden Catalanen op straat tegen opsluiting afgezette regeringsleden

AFP
Duizenden mensen zijn gisteravond op verschillende plaatsen in Catalonië op straat gekomen om te protesteren tegen de opsluiting van de afgezette Catalaanse ministers. Dat melden Spaanse media.

Acht voormalige Catalaanse ministers werden gisteren door het Spaanse gerecht in voorlopige hechtenis geplaatst.

In Tarragona, een havenstad op honderd kilometer van Barcelona, kwamen bijna 5.000 mensen bijeen om de vrijlating van de ministers en viceminister-president Oriol Junqueras te eisen. In Lerida, 170 kilometer ten westen van de Catalaanse hoofdstad, vroegen zo'n 3.000 mensen hetzelfde.

AFP

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont eiste gisteren vanuit Brussel de vrijlating van de acht voormalige Catalaanse ministers. "Als minister-president van de legitieme regering van Catalonië eis ik de vrijlating van de ministers en de viceminister-president", zei hij in een toespraak die werd uitgezonden op de Catalaanse regionale televisie.

AFP8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eddy Herreman

  voor wie moet een mens nog kiezen als er nieuwe verkiezingen komen?

 • Michael Aerts

  Ja Chantal het is inderdaad heel normaal dat je in een democratisch land in mekaar geslagen wordt omdat je je mening wilt uiten. Grondwet en leidertjes primeren op mensenrechten. Oproepen tot een referendum is strafbaar. Europa is een politiek correct lachertje; Rahoy niet kwetsen, Erdogan niet kwetsen, Trump niet kwetsen, Poetin niet kwetsen. Veel meer respect voor Bourgeois om te zeggen dat het een brug te ver is.

 • Eddy DESMET

  Dit is geen Europese, maar een interne Spaanse kwestie. Oproerkraaier Puigdemont moet berecht worden in Spanje. Hij heeft in Spanje zijn misdrijf gepleegd. Zo'n "president" getuigt van weinig intellect en heel veel ego-streling !

 • Herman Janssens

  De Spaanse inquisitie wil deze miljoenen mensen de stem smoren door hun vertegenwoordiging vast te zetten. Middeleeuwse praktijken in Europa en in de 21ste eeuw. En Europa doet alsof er niets aan de hand is.

 • Herman Janssens

  Spanje een rechtsstaat? Een land waar men vreedzame burgers afranselen laat door de milities van de macht, waar men vertegenwoordigers en verkozenen van het volk vastzet omdat ze een andere maatschappij voorstaan, waar men getuigen oproept en hen dan gevangen zet en dreigt te mishandelen? Zulk een land een rechtsstaat noemen is een smakeloze grap. Elke gewezen bananenrepubliek of dictatuur krijgt het schaamrood op de wangen van zulke praktijken.