Duizenden burgers betogen in Nicaragua voor vrijlating politieke gevangenen

EPA
Duizenden burgers zijn in Nicaragua de straat opgetrokken om de vrijlating van politieke gevangenen te eisen. "Je hebt ze ons levend ontnomen, we willen ze levend terug", scandeerden betogers zaterdag bij protestmarsen in hoofdstad Managua en andere steden in het Centraal-Amerikaanse land.

De oppositie zegt dat sinds het begin van het protest tegen de regering in april verschillende tegenstanders van het regime opgepakt zijn. Ze zouden voor terrorisme en georganiseerde criminaliteit zijn aangeklaagd.

In de stad Matagalpa, in het noorden van het land, openden vermoedelijk regeringsgezinde paramilitairen volgens mediaberichten het vuur op betogers. Twee personen raakten daarbij gewond. "Met moordenaars onderhandelen we niet over vrijheid", was te lezen op spandoeken van regeringstegenstanders.

De jongste protesten zijn ontstaan na sociale hervormingen. Maar intussen eisen de regeringstegenstanders het aftreden van president Daniel Ortega, het einde van de repressie, en vrije pers. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat al 450 personen omkwamen bij de protesten.

EPA1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Christian Smets

    Dit was te voorzien. Ortega is alles behalve een Sandinist. Hij heeft gebruik gemaakt van die volksbeweging om zich en zijn familie bij de eeuwenoude Nicaraguaanse oligarchie te plaatsen en zich te verrijken. Shame on him!