Duizenden betogers tegen islamofobie in Frankrijk: “Ja tegen kritiek op religie, neen tegen haat van de gelovige”

Enkele duizenden betogers zijn zondag door Parijs getrokken in een betoging tegen islamhaat.
EPA Enkele duizenden betogers zijn zondag door Parijs getrokken in een betoging tegen islamhaat.
Enkele duizenden betogers zijn vandaag door Parijs getrokken in een betoging tegen islamhaat, die tot controverse heeft geleid in Frankrijk. “Ja tegen kritiek op religie, neen tegen haat van de gelovige”, stond er op spandoeken, net als “Stop islamofobie”. De protestmars liep van de centrale Gard du Nord naar de Place de la Nation. Ook in Marseille kwamen er enkele honderden betogers op straat.

Een vijftigtal organisaties en individuen hadden opgeroepen tot de betogingen in verschillende steden. Onder hen was het Collectief tegen Islamofobie (CCIF) in Frankrijk. Het CCIF heeft de naam dat het nauw aanleunt bij de Moslimbroederschap, die in het Westen als islamistisch beschouwd wordt. De betoging leidde daarom tot controverse bij onze zuiderburen.

Extreemrechts kantte zich tegen de betoging, net als de regering van de liberale president Emmanuel Macron. De PS werkt aan een eigen betoging tegen racisme. Jean-Luc Mélenchon van het linkse La France Insoumise (‘het Frankrijk dat zich niet onderwerpt’) daarentegen was wel aanwezig en riep bij het begin op om “geen amalgaam te maken tussen enkele personen en wat hier echt op het spel staat”.

De betogingen komen er na recente heftige debatten over het dragen van hoofddoeken, maar ook na een aanval op een moskee in Bayonne. In de stad in het zuidwesten van Frankrijk schoot eind oktober een rechts-extremist van 84 jaar twee moslims dood. 

Jean-Luc Mélenchon (C) van het linkse La France Insoumise (‘het Frankrijk dat zich niet onderwerpt’) was aanwezig op de mars.
EPA Jean-Luc Mélenchon (C) van het linkse La France Insoumise (‘het Frankrijk dat zich niet onderwerpt’) was aanwezig op de mars.
EPA12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Anne Callebaut

  Daar hebben ze zelf voor gezorgd en nu op straat komen is veeeel te laat.

 • Paul Boutsen

  An de foto te zien is het duidelijk wie er aan het betogen is. Waarom kijkt iedereen argwanend naar de islam en niet naar andere godsdiensten. De islam heeft dit gedrag volledig aan zichzelf te danken, bomaanslagen, terrorisme, misbruik van sociale zekerheid, opdringen van hun cultuur...geen wonder dat men islamofoob wordt. Als men het niet is, wordt je het zeker na eens rond je te kijken wat er aan het gebeuren is.

 • Ludovic De Beuckeleer

  dat de betogers eens eerst nadenken hoe dat het zover is kunnen komen, onze wetten en zeden lappen ze aan hun laars, zijn ze niet eens met iets dan plegen ze een aanslag en dan zouden wij moeten ophouden met hun te wantrouwen ? laat me niet lachen. dat ze eerst de grondbeginselen van ons land respecteren en onze zeden en gewoontes aanvaarden dan zal er al veel minder wantrouwen zijn.

 • Jil Heirman

  Je kunt niet racistisch zijn tegen een bundel ideeën, en een “fobie” is ‘t evenmin. Het is een terechte waakzaamheid tegen een opdringerig, gevaarlijk gedachtegoed. Een irrationele angst is ‘t allerminst, daarvoor is er al te veel bloed gevloeid en zijn er tig andere zware problemen geweest.

 • Jef Timmermans

  Misschien zou men eerst eens een sociologisch onderzoek moeten instellen naar de oorzaken van islamofobie en xenofobie. Dr. Marion van San heeft dat ooit eens gedaan, en opdrachtgever (ex-minister) Verwilghen heeft de resultaten van dat onderzoek in de onderste lade van zijn bureau verstopt wegens 'an inconvenient truth'.