Duizenden betogers tegen besparingen Theresa May

EPA
In de Britse hoofdstad Londen zijn vandaag duizenden mensen de straat opgetrokken om te protesteren tegen het besparingsbeleid van eerste minister Theresa May. Heel wat betogers eisen ook het ontslag van May, die bij de verkiezingen van 8 juni haar absolute meerderheid is kwijtgespeeld.

De manifestanten stellen dat de besparingsmaatregelen, die in het begin van het decennium door de conservatieve regering werden ingevoerd, sociaal onrechtvaardig zijn. Ze stappen achter een groot spandoek waarop de slogan "Tories out" (Tories buiten) te lezen staat. Anderen dragen dan weer een bord met het opschrift "austerity kills" ("het besparingsbeleid doodt mensen").

De People's Assembly Against Austerity, de initiatiefnemer van de protestmars, zegt dat een meerderheid van de Britten zich bij de verkiezingen had uitgesproken tegen het regeringsbeleid. De Tories waren bij de stembusslag van 8 juni de grootste partij gebleven, maar verloren wel hun meerderheid.

De brand in de Grenfell Tower, die aan minstens tachtig mensen het leven heeft gekost, is "het meest tragisch voorbeeld van wat de gevolgen van het besparingsbeleid kunnen zijn", stelt de organisator nog. Er wordt gewezen naar de bezuinigingen die in het appartementsblok werden doorgevoerd en die volgens de overlevenden ten koste gingen van de veiligheid.

Onder meer Jeremy Corbyn, de leider van Labour, heeft de manifestanten vandaag toegesproken.

Photo News