Duizenden betogers ondanks avondklok op straat na staatsgreep in Soedan

Duizenden betogen tegen het regime in de Soedanese hoofdstad Khartoum. Volgens velen maakt het leger, dat donderdag de president afzette, gewoon deel uit van hetzelfde regime.
AFP Duizenden betogen tegen het regime in de Soedanese hoofdstad Khartoum. Volgens velen maakt het leger, dat donderdag de president afzette, gewoon deel uit van hetzelfde regime.
Duizenden betogers verzamelden gisterenavond voor het hoofdkwartier van het leger in de Soedanese hoofdstad Khartoem. Nochtans is er sinds de omverwerping van president Omar al-Bashir een hele maand een uitgaansverbod van kracht, van 20 uur tot 2 uur 's nachts. 

"Vrede, rechtvaardigheid, vrijheid", scandeerden de betogers. Het is al de zesde nacht op rij dat ze voor het hoofdkwartier van het leger verzamelen. Het leger waarschuwde aan het begin om de avondklok te respecteren. Er wordt gevreesd voor een gewelddadige escalatie tussen de betogers en het leger, dat volgens de betogers evengoed deel uitmaakt van het regime. 

Leger aan de macht
Het leger schort de grondwet op en roept de noodtoestand uit voor een periode van drie maanden. De militaire raad neemt het bestuur over het land over gedurende een overgangsperiode van twee jaar. Daarna worden verkiezingen georganiseerd. De militaire leiding zou immers niet geïnteresseerd zijn in een machtsovername. “We hebben zeker niet de ambitie om ons aan de macht vast te klampen”, aldus legerleider Omar Sain al-Abdin. 

De strijdkrachten zeggen alleen veiligheid en stabiliteit te willen brengen in het land. “Ik zweer dat we de eisen van de bevolking steunen”, zei de woordvoerder van het leger. “We zullen hun eisen kracht bij zetten.” Hij vroeg dat de burgers het leger zouden steunen.

Meer protest

Minister van Defensie Awad Ahmed Benawf zal gedurende twee jaar aan het hoofd van de militaire overgangsraad staan. Hij kondigde de noodtoestand af voor drie maanden en stelde ook het uitgaansverbod in. De oppositie veroordeelt de machtsgreep van het leger en wil en civiele overgangsregering. Ze kondigt nieuwe manifestaties aan.

Ook vanuit het buitenland kwam er kritiek. De Afrikaanse Unie zei dat een machtsovername van het leger niet een aangepaste reactie was op de protesten van de bevolking.

President Omar al-Bashir na aankomst uit Kenia gisteren, voor het leger de controle overnam.
EPA President Omar al-Bashir na aankomst uit Kenia gisteren, voor het leger de controle overnam.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peter Janssen

    Mensen blijven op straat komen want met de afzetting van de president verandert niks: dezelfde corrupte leiding blijft in het zadel.