Duizenden betogers in Gaza-Stad tegen vredesplan van Trump

Een pop die Trump moet voorstellen, gaat in vlammen op.
Photo News Een pop die Trump moet voorstellen, gaat in vlammen op.
In Gaza-Stad betogen duizenden mensen tegen het Amerikaanse vredesplan dat president Donald Trump later op de dag zal voorstellen. Het plan wordt nu al verworpen door de Palestijnen omdat zij vrezen dat het er een op maat van Israël zal zijn.

De manifestanten verbrandden banden, Amerikaanse vlaggen en foto's van president Trump. Ze riepen ook dat “het plan niet zal doorgaan”. In Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, moesten Amerikaanse vlaggen en portretten van Trump er evenzeer aan geloven. In Nablus en Ramallah (in de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever; nvdr) staan ook betogingen gepland. Die zullen vermoedelijk tot 's nachts duren, naar verwachting zullen de manifestaties ook nog groter worden.

EPA

“Historisch plan”

Gisteren ontving Trump de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en ook oppositieleider Benny Gantz. Zij hadden het over een "historisch plan", maar de Palestijnen vinden dat het Israël bevoordeelt. Trump zal later op de dag zijn plan uit de doeken doen, samen met Netanyahu.

Volgens de Israëlische en Palestijnse media zou in het plan onder meer de annexatie van de Israëlische kolonies op Palestijns grondgebied staan, en de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem echter als de hoofdstad van hun toekomstige staat.

Volgens The New York Times geeft het Midden-Oostenplan van Trump Israël nieuwe grenzen, waarbij de Joodse staat soevereiniteit over een groot deel van de strategische Jordaanvallei zou verwerven. Volgens de krant geeft het plan enkel meer autonomie aan de Palestijnen in de gebieden die onder de controle van de Palestijnse Autoriteit staan, en alleen op voorwaarde dat ze demilitariseren en Israël als staat erkennen. 

EPA

Als plaatsvervangend hoofd van de radicale Palestijnse organisatie Hamas, die Gaza bestuurt, zei Khalil al-Hayya de oproep van Palestijns president Mahmoed Abbas tot alle Palestijnse facties om naar Ramallah te komen voor een vergadering over het plan, te appreciëren. 

“Wij zeggen aan iedereen, we zijn vandaag onder de Palestijnse vlag verenigd om de ‘deal van de eeuw’ te kelderen”, zei de voorman van Hamas. In de voorbije jaren zijn talrijke pogingen tot verzoening tussen de Fatah van Abbas en Hamas op niets uitgedraaid.

EPA
AFP
Photo News
AP31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Diane Bernaerts

  Net als bij het fameuze Verdelingsplan van 1948 werden de Palestijnen niet eens geraadpleegd! Hoe zou je dan verwachten dat ze akkoord gaan om nog maar eens het laatste restje van hun land af te geven? Zouden wij akkoord gaan als de VN of Trump plots zouden beslissen dat we het grootste deel van ons land moesten afgeven aan een vreemde bezettingsmacht?

 • Eric Van den Bergh

  En hebben die duizenden het plan al gelezen?

 • Ben Van Loon

  75 jaar onderhandelingen met de palestijnen heeft nooit iets opgeleverd. Bewijs genoeg dat ze niet de juiste gesprekspartner zijn. De EU financiert hun geweld. Waarom dan vrede?

 • DIRK VAN DESSEL

  Begrijpelijk want het plan met de misleidende benaming "Vredesplan"(sic) toont nogmaals aan dat Trump in de binnenzak steekt van de Amerikaanse Zionistische Lobby !

 • eric maier

  de "deal" van Trump is niks minder dan pure provocatie. ipv vrede - die er nooit zal komen hoe dan ook - zet hij het vuur nog wat hoger. Wat Trump doet is als enige Jerusalem als Israelische hoofdstad erkennen, en nu Palesteinse grond en illegale Israelische nederzettingen omzetten tot Israelisch grondgebied. Dit gaat ook spanningen geven met de andere buurlanden, al helemaal met Libanon, Jordanie, Syrie en Egypte.