Duizenden betogers in Barcelona beloven "strijd verder te zetten" en eisen vrijlating Catalaanse ministers

EPA
In Barcelona zijn vandaag tijdens een regionale stakingsdag duizenden mensen samengekomen voor het Catalaanse parlementsgebouw uit "woede" tegen de Spaanse regering en om de vrijlating van de opgesloten afgezette Catalaanse ministers te eisen.

Het was de onafhankelijke vakbond CSC die had opgeroepen tot de staking. Ongeveer 8.000 mensen trokken daarop de straat op, zegt de lokale politie.
"Vrijheid" voor de "politieke gevangenen", eisten de betogers. Daarnaast ook veel vocale steun voor de naar België gevluchte afgezette premier Carles Puigdemont. "Puigdemont is onze president", "Dit is geen justitie maar een dictatuur" en "bezetters buiten!" waren maar enkele van de vele slogans die de betogers zongen voor de Generaliteit van Catalonië, in het hart van Barcelona. 

De woordvoerders van de twee separatistische cultuurorganisaties wiens leiders, Jordi Cuixart en Jordi Sanchez, gevangen zitten, spraken de menigte toe: "We zijn met duizenden op straat gekomen voor deze nieuwe staking om te eisen dat de regering de repressie tegen de Catalaanse instellingen onmiddellijk stopt", zei Marcel Mauri van Omnium Cultural. Agusti Alcoberro van de Catalaanse Nationale Assemblee (ANC) sprak op zijn beurt van "een aanslag op de democratie en de vernedering van het Catalaanse volk". "We zullen blijven strijden", verzekerde hij.
Dertig procent van de scholen in Catalonië bleef gesloten, er waren wel opvallend meer winkels die gewoon openbleven dan tijdens de algemene staking van 3 oktober. 

REUTERS
AFP
AFP11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Raymond Thielens

  Diezelfde avond zat Beke in Terzake zonder schaamte te verklaren dat die ministers op voorwaarden vrijgelaten waren en....Kathleen Cools ging er niet op in !!! Leugenaar en medeplichtige.

 • johny daneels

  Vlaanderen betaald voor Wallonië en niet weinig , de Catalanen betalen voor heel Spanje en zijn dat moe...ik kan dat begrijpen

 • Erik Desloover

  Kan ze geen ongelijk geven !

 • Diane Bernaerts

  Na hun verhoor zullen ze wel vrijgelaten worden, zeker? Ze zitten enkel in voorarrest omdat er vluchtgevaar was, en dat dat gevaar niet denkbeeldig is, hebben Puigdemont en co., die zich doelbewust aan dat verhoor onttrekken, bewezen.

 • John Nelis

  Als de uitslag Spanje weeral niet bevalt, dan kunnen nog eens verkiezingen uitschrijven...en nog eens...en nog eens...