Duizend vluchtelingen gered voor eiland Lampedusa

AP
Bij een grote reddingsoperatie zijn vandaag op zowat 160 kilometer van het Italiaanse eiland Lampedusa ongeveer duizend vluchtelingen gered die in nood verkeerden. Dat melden de Maltese media.

Er waren Italiaanse en Maltese reddingsschepen betrokken bij de actie, die werd opgestart nadat een tiental boten in nood was geraakt. "We zijn er zeker van dat meer duizend migranten betrokken waren bij de reddingsoperatie van vandaag", zo stelde een woordvoerder van de Italiaanse kustwacht.

Gisteren had de Italiaanse kustwacht ook al een zeshonderdtal vluchtelingen in veiligheid moeten brengen, nadat ze met hun rubberboten in de problemen waren geraakt op de Middellandse Zee.

Joseph Muscat, de premier van Malta, bevestigde dat het Maltese leger bezig was met een "grote gezamenlijke operatie om migranten te redden op meerdere boten vanuit Libië". Eerder op de dag had Muscat er nog voor gewaarschuwd dat de snel verslechterende veiligheidsomstandigheden in Libië zouden zorgen voor een nog grotere toevloed van vluchtelingen die met de boot Europa willen bereiken.

Deze week zijn meer dan driehonderd mensen gestorven bij een poging om via de Middellandse Zee in Europa te raken.