Duizend jaar oud Maya-paleis ontdekt in Mexico

Een deel van het gevonden en al schoongemaakte Maya-paleis.
REUTERS/INAH Een deel van het gevonden en al schoongemaakte Maya-paleis.
Archeologen hebben in Mexico de restanten gevonden van een groot paleis dat meer dan 1.000 jaar geleden door de Maya-elite werd gebruikt. De overblijfselen zijn ontdekt in de oude stad Kulubá in de staat Yucatán, niet ver van de toeristische hotspot Cancún.

De restanten van het zes meter hoge gebouw, dat 55 meter lang en 15 meter breed is, suggereren dat het paleis werd bewoond tussen 600-1050 na Christus, aldus een verklaring van INAH, het nationale instituut voor archeologie in Mexico. “En dit is nog maar het begin, we zijn amper begonnen met het blootleggen van een van de meest omvangrijke structuren op de locatie”, reageert archeoloog Alfredo Barrera.

Behalve het paleis onderzoeken Mexicaanse experts op dezelfde locatie vier andere restanten, waaronder een altaar, overblijfselen van twee woongebouwen en een ronde structuur waarvan wordt aangenomen dat dit een oven is.

Een medewerkster van het Mexicaanse nationale instituut voor archeologie INAH is bezig met de restauratiewerkzaamheden.
INAH Een medewerkster van het Mexicaanse nationale instituut voor archeologie INAH is bezig met de restauratiewerkzaamheden.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sophie Ronsse

  Alle mensen uit de regio wisten van het bestaan hiervan. De plek werd tientallen jaren geleden al officieel geregistreerd en startten archeoprospecties. Vele jaren is er al een toeristische actviteit ...verre van nieuw dus

 • Marc Schildermans

  @Gerd Peeters: het goud is al lang weg. Verdeeld onder bepaalde (europese) koningen.

 • Karel Peelman

  55 m lang , 15 m breed en 6 m hoog. En 1000 jaar niet gezien !!

 • Gerd Peeters

  En ze hopen vooral goud te vinden zeker.

 • Gerrit Versteele

  Wat ik me altijd afvraag wanneer ik archeologen bezig zie is of ze thuis ook zo lang bezig zijn om de vaat te doen of het huis schoon te maken... ;-)