Duizend Grieken krijgen 1.000 euro cadeau omdat ze met kaart betalen

 De Griekse overheid organiseerde een loterij om cashloze betalingen te stimuleren. Cash nodigt immers uit tot btw-ontduiking. Illustratiebeeld.
REUTERS De Griekse overheid organiseerde een loterij om cashloze betalingen te stimuleren. Cash nodigt immers uit tot btw-ontduiking. Illustratiebeeld.
Duizend Grieken krijgen elk 1.000 euro omdat ze in oktober hun inkopen met een bankkaart hebben betaald. De Griekse overheid organiseerde een loterij om cashloze betalingen te stimuleren. Cash nodigt immers uit tot btw-ontduiking.

De loterij heeft resultaat gehad. "We hebben 20 procent meer btw-inkomsten binnengekregen dan vorig jaar", zei viceminister van Financiën Katerina Papanatsiou vandaag aan Griekse media. De premie van 1.000 euro is belastingvrij en in december zullen er opnieuw lotingen zijn. 

Enkele jaren geleden waren kaartbetalingen in Griekenland nog ongewoon. Dat bevorderde belastingontduiking. Kaartbetalingen worden geregistreerd, samen met de verschuldigde btw. Sommige ambachtslieden durven wel nog twee prijzen hanteren: de ene met btw, de andere zonder btw en zonder kasticket. 
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • marie-christine coussement

  dat zijn europese centen

 • armand mudah

  ja adam en als er een computerpanne is kan je niks meer doen , even iets 2dehands kopen van en partikulier onmogelijk en vergeet niet als alles met de kaart gebeurt zal het niet lang duren voor je bij elke aankoop voor het gebruik zal mogen betalen misschien maar 1 of 2 cent aar op een jaar loopt dat aardig op

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Schaf die BTW af en alles wordt 21 procent goedkoper. We betalen al genoeg belastingen. De enige discipline waarin België wereldkampioen is.

 • adam naaktgeboren

  Dat zou overal de oplossing zijn. Schaf cash geld af. Enkel betalen met bankkaart.

 • Hans Koenders

  Dat zijn mijn centen! Nou, cadeautje van mij dan, beste Griek.