Duitslands beroemdste horrorhuis afgebrand

Anneliese Michel, bezeten door demonen
Archieffoto Anneliese Michel, bezeten door demonen
Een van de beroemdste horrorhuizen van Duitsland is vorige week afgebrand. Het ging om het ouderlijk huis van Anneliese Michel in Klingenberg. Anneliese Michel was een doodgewoon Duits meisje totdat haar leven begon te veranderen.

Op haar zestiende werd Michel opgenomen in het ziekenhuis na een aantal black-outs en werd door medici epilepsie als diagnose gesteld.

Visioenen
Maar na een tijdje begon ze depressief en vreemd gedrag te vertonen: Zo vermeed ze bijvoorbeeld dichtbij portretten van Jezus, kruisbeelden en andere religieuze uitingen te komen. Ook kreeg ze visioenen van demonen en geesten, en sprak ze met verschillende stemmen.

Archieffoto

Haar toestand ging steeds meer achteruit. Op een gegeven moment  weigerde ze al het voedsel dat haar werd voorgezet. In plaats daarvan dronk ze haar eigen urine en begon ze vliegen en spinnen te eten.  Nadat alle medische hulp niet bleek te werken, werd in 1976 de hulp van twee priesters ingeroepen voor een heus exorcisme.

Exorcisme
Michel werd aan verschillende exorcismes per week onderworpen. Door de honderden kniebuigingen die ze daarbij moest maken brak ze haar knieën. Ze stopte met eten zodat haar gewicht afnam tot 34 kilogram. Tijdens de laatste duiveluitbanning in 1976 was zij door ondervoeding en een longontsteking te zwak om nog te knielen. Haar ouders moesten haar helpen in alle bewegingen. De volgende dag stierf Michel op 23-jarige leeftijd.

Haar ouders en de priesters werden veroordeeld tot nalatigheid en kregen zes maanden gevangenisstraf en drie jaar voorwaardelijk.

Opgraving
In 1978 vertelde een Beierse non aan de ouders van Michel dat zij een visioen had gekregen waarbij ze gezien had dat het lichaam van Michel niet ontbond. In de overtuiging dat dit als bewijs zou dienden dat hun dochter wel degelijk bezeten was lieten zij het lichaam, zogenaamd om haar in een mooiere kist te laten rusten, opgegraven. Maar het lichaam toonde de tekenen van normale ontbinding.

Verfilmd
Er bestaan drie films die min of meer gebaseerd zijn op de gebeurtenissen rondom het leven van Michel: The Exorcism of Emily Rose (2005), Requiem (2006) en Anneliese: The Exorcist Tapes (2011).

Ouderlijk huis
Terug naar 2013. Sommige mensen beweren geesten te zien op de foto's van het brandende huis, hetzelfde huis waar zich vele jaren daarvoor, de lijdensweg van Anneliese afspeelde. De politie houdt het vooralsnog op een 'normale' brandstichting en legt geen verband met de geruchtmakende excorsisme-zaak uit de jaren zeventig.

Het toegetakelde gezicht van Aneliese
Archieffoto Het toegetakelde gezicht van Aneliese