Duitsland wil kalifaat-kinderen terughalen uit Syrië

Voor het eerst heeft de Duitse regering zich bereid verklaard om kinderen van uitgereisde IS-aanhangers uit Syrië terug te halen naar Duitsland. Volgens diverse media heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken dat verklaard in een lopende zaak voor de rechtbank in Berlijn.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde hiermee op de klacht van grootouders van twee minderjarige weeskinderen die zich momenteel in het vluchtelingenkamp al-Hol in de buurt van de Syrisch-Iraakse grens bevinden. Hun moeder zou gestorven zijn in de strijd om het laatste IS-bastion in Baghouz.

Onder verwijzing naar het Duitse staatsburgerschap van de meisjes en de rampzalige medische en humanitaire omstandigheden in het kamp, wilde advocaat Dirk Schoenian volgens het Rode Kruis in mei bij de rechtbank in Berlijn afdwingen de kinderen naar Duitsland te halen. De regering zou nu de kinderen van 2 en 4 jaar oud inderdaad naar Duitsland halen.

Schoenian vertelde de NDR, WDR en Süddeutscher Zeitung dat het “goed is dat het ministerie van Buitenlandse Zaken nu zijn verantwoordelijkheid erkent”. Het is echter nog steeds onzeker wanneer er iets zal gebeuren. De omstandigheden in het vluchtelingenkamp zijn zorgwekkend. “Over twee of drie maanden zullen de kinderen misschien niet meer leven.”

Volgens de advocaat is de jongste van de meisjes de afgelopen dagen met acute gezondheidsproblemen naar een ziekenhuis overgebracht . 

Child Focus maakte vorige week bekend dat recent zes vrouwen van Belgische IS-strijders uit al-Hol zijn ontsnapt. Ze kregen daarbij de hulp van mensensmokkelaars.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Luc Brouckaert

    Doen, maar wel daar houden.

  • Stefan Vantstraat

    Top! Maar hou ze wel ginder he!