Duitsland wil bedrijven belasten die wegwerpproducten produceren

De Duitse minister van Milieu Svenja Schulze.
AFP De Duitse minister van Milieu Svenja Schulze.
De Duitse minister van Milieu Svenja Schulze wil bedrijven die wegwerpproducten produceren voor eenmalig gebruik, zoals sigaretten of koffiebekers, laten bijdragen aan de kosten voor het reinigen en onderhouden van straten en parken.

"Onze openbare ruimte ligt vol vuilnis", zei Schulze in Berlijn. Om zwerfvuil tegen te gaan, moeten bedrijven helpen gemeenschappen financieel te ondersteunen. Schulze wil het kader voor de nieuwe reglementering voorstellen tegen 2021. De maatregel is bedoeld om bedrijven te stimuleren om meer herbruikbare zaken te produceren.

De Duitse afvalmaatschappij VKU zei dat het gedurende een jaar zal onderzoeken hoeveel zwerfvuil in de openbare ruimte terechtkomt door wegwerpproducten. 

Volgens VKU-voorzitter Michael Ebling is twee derde van het zwerfvuil afkomstig van die verpakkingen. In de stad Mainz, waar Ebling burgemeester is, is dat goed voor 120 ton per jaar.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Het zou veel verder moeten gaan dan dat. Belasting op het produceren van niet duurzame producten. En minder of geen BTW op echt duurzame producten. Een printer of TV moeten weg gooien door ingebouwde veroudering of gebrek aan service is ook milieubelastend en nefast voor het klimaat.

 • Hans Schoen

  Ze denken weer de slimste te zijn.

 • Bianca Vantieghem

  Bedrijven moeten niet alleen daar meer op belast worden maar het probleem zal dan zijn dat wij er ook mee zullen voor opdraaien.

 • Jan Verstrepen

  Ze gaan die in China laten produceren en in Duitsland duizenden mensen hun werk laten verliezen naar goede gewoonte.

 • wim Goossens

  @ Jos : Niet als je geen wegwerp produkten koopt ...