Duitsland vreest opmars extreemrechtse 'Rijksburgers', die leger opbouwen en zich voorbereiden op 'dag X'

Het resultaat van een huiszoeking bij een 'Rijksburger' in Heilbronn: tientallen wapens en munitie.
Polizei Heilbronn Het resultaat van een huiszoeking bij een 'Rijksburger' in Heilbronn: tientallen wapens en munitie.
Het aantal zogenaamde 'Rijksburgers' is in Duitsland op een jaar tijd met 56 procent gestegen. Er zijn in het land nu al zo'n 15.600 extreemrechtse individuen die het huidige Duitsland niet aanvaarden en terug willen keren naar het Duitse Rijk uit de jaren 30. Veiligheidsdiensten vrezen bovendien dat de harde kern zichzelf aan het bewapenen is en een leger wil uitbouwen. 

Uit cijfers die het magazine Focus opvroeg bij de veiligheidsdiensten van de verschillende Duitse deelstaten blijkt dat het aantal leden van de verschillende groeperingen die zichzelf Reichsbürger noemen, op een jaar tijd toegenomen is van zo'n 10.000 naar 15.600. 

De 'Rijksburgers' komen de laatste jaren steeds vaker in de media, wat mogelijk de opmars verklaart. Ook het hoge aantal vluchtelingen dat Duitsland de afgelopen jaren is binnengekomen en de aandacht voor het thema migratie kan volgens veiligheidsdiensten mee een oorzaak zijn. De deelstaat met het hoogste aantal van de extreemrechtse militanten is Beieren, de staat waar de meeste vluchtelingen Duitsland binnenkomen. Daar zouden zo'n 3.500 Reichsbürger wonen. Ook in buurstaat Baden-Württemberg zouden er met 2.500 een hoog aantal wonen, net als in Nordrhein-Westfalen, de deelstaat die aan België en Nederland grenst (2.200).

Duitse Rijk

Rijksburgers aanvaarden de grenzen van het huidige Duitsland niet en vinden dat het land terug moet en mag naar de grenzen ten tijde van het Duitse Rijk en zijn grenzen van 1937, toen Hitler aan de macht was. Volgens hen heeft het Duitse leger zich op het einde van de Tweede Wereldoorlog weliswaar overgegeven, maar de Duitse staat niet. En dus bestaat het Duitse Rijk nog altijd en worden de gebieden die na de oorlog werden opgegeven, nu onrechtmatig bezet door andere landen.

Volgens Focus vrezen de veiligheidsdiensten nu dat de Rijksburgers zich meer en meer proberen te verenigen. Honderden onder hen hebben een legale wapenvergunning, en in het verleden werden al invallen gedaan bij leden die ook illegale wapens in hun bezit hadden. Een groep binnen de harde kern zou nu van plan zijn een eigen leger te vormen. Leden uit verschillende deelstaten zouden al bij elkaar gekomen zijn om de uitbouw van een militaire structuur te bespreken. Volgens een anonieme bron binnen de Staatsveiligheid "bereiden ze zich voor op 'dag X', wat die dag ook mag zijn".

Gevreesd wordt wel dat de uitbouw van een leger radicale individuen, die zich tot nu toe stil hielden, kan aanzetten zich aan te sluiten.

Wapens die in 2015 bij huiszoekingen in Bamberg werden ontdekt door de Duitse politie.
EPA Wapens die in 2015 bij huiszoekingen in Bamberg werden ontdekt door de Duitse politie.

Eigen identiteitskaarten

De Rijksburgers werden lang aanzien als een marginale groepering met slechts enkele honderden leden, waarvan zeker niet iedereen gevaarlijk was. Ze hebben eigen nep-identiteitskaarten en nummerplaten en werden met rust gelaten zolang ze niemand kwaad deden. Velen hielden zich vooral bezig met het bij de overheid indienen van ontelbare bezwaarschriften tegen alles en nog wat.  Maar in oktober 2016 schoot een van hen een Beierse politieagent dood en werd het plots menens. Ook binnen de politie zelf zouden Rijksburgers actief zijn. 

In oktober 2016 werd een Duitse politieagent doodgeschoten door een 'Rijksburger'.
epa In oktober 2016 werd een Duitse politieagent doodgeschoten door een 'Rijksburger'.
EPA122 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Heylen

  Dus guido,leef jij nog altijd in de overtuiging dat de schijnvertoning in Europa bestaat uit democratieën ??! Het volk beslist ?? Volgens mij zijn wij nog nooit democratisch geweest.

 • guido Bervoets

  Jullie kunnen uitleggen wat jullie willen, extreemrechtse dwepers met het Duitse Rijk, Hitler en de nazi's zijn tuig van de richel en passen niet in een beschaafde samenleving. Als men niet akkoord gaat met het beleid moet je dat tonen in het stemhokje en als je het daar niet kunt halen wil dat zeggen dat er niet voldoende mensen uw mening delen en moet u zich daar democratisch bij neerleggen. Waar gaan we naartoe als iedereen het recht in eigen handen zou nemen.

 • Wilfried Ruts

  waar kan ik mij aanmelden

 • Danny Gielen

  Hier moet je niet verwonderd om zijn. Het lakse beleid van vele nationale regeringen in de Europese Unie, overkoepeld door diezelfde Unie die helemaal geen voeling met de bevolking heeft, leidt tot zulke groeperingen. En er zullen er nog vele volgen, indien de EU niet begint te luisteren naar de gewone werkmens die het kotsbeu is te moeten opdraaien voor alle anderen, terwijl zijn eigen sociale zekerheden verder worden afgebouwd!

 • guido Bervoets

  Niks kan vergoelijken dat de bevolking zelf het recht in handen neemt om het terrorisme te bestrijden, dat komt alleen de nationale en de internationale overheid toe. Die krijgen daar de bevoegdheid voor en hebben daar de politiemacht en veiligheidsdiensten voor. In geen enkel geval mag een extreemrechtse meute die dweept met het nazisme denken dat zij dat recht ook hebben. We leven tot nader orde nog altijd in een rechtsstaat waar recht en orde heerst en extremisme bestraft wordt.