Duitsland vreest aanslagen na Fitna

UNKNOWN

Het uitbrengen van de film Fitna van het Nederlandse Kamerlid Geert Wilders verhoogt ook in Duitsland het gevaar voor aanslagen. Dat heeft de Duitse federale recherche gezegd.

Aanslag met kofferbom
De antiterreurpolitie vreest dat de anti-islamfilm van Wilders radicale moslims ertoe kan aanzetten om aanslagen te plegen. In Duitsland zijn nog steeds netwerken van potentiële islamitische terroristen intact, aldus commissaris Jörg Ziercke van de recherchedienst. De aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten werden deels vanuit Duitsland voorbereid. In 2006 mislukte een aanslag met een kofferbom in een Duitse trein.

Boycot Nederlandse producten
De film roept veel reacties op van internetgebruikers. Op de website van al-Jazeera staat een kort bericht over het uitbrengen van de film. Ook hier roept het bericht veel reacties op. Zij variëren van de opmerking dat men het beste maar om de film kan lachen tot oproepen tot een boycot van Nederlandse producten.

(Nog) weinig aandacht
Hoewel de film was aangekondigd in lokale en internationale kranten, krijgt de film in andere Arabischtalige media vooralsnog erg weinig aandacht. Het dagblad Sharq al-Awsat (Midden-Oosten) zette een bericht van persbureau Reuters op de website en ook de Arabische versie van BBC meldt het nieuws. Op de elektronische voorpagina's van veel Arabischtalige dagbladen is het echter niet te vinden. De aandacht kan nog echter nog komen. Uiteindelijk duurde het meer dan drie maanden eer dat radicale moslims en beroepsbetogers zich opwonden over 'godslasterlijkel spotprenten' die 30 september 2005 in Denemarken verschenen.

Afleiding huidige regimes
Een commentator in de Algerijnse krant Le Soir d'Algérie is om bijzondere redenen ontstemd over Wilders filmpje. Hassane Zerrouky stelde op de internetsite van deze krant dat veel machthebbers in islamitische landen dankbaar gebruikmaken van dergelijke belagers in westerse landen. Het leidt weer even af van het wanbeleid en de econonomische en culturele stagnatie.

Onder kop 'Het religieuze, het politieke en Geert Wilders' stelde de Algerijnse commentator dat "Wilders' racistische filmpje vast en zeker boze betogers op de been brengt, maar het is vooral weer een fantastische afleiding voor de huidige regimes". Het kost hen niets om onder het mom van verdediging van de islam de collectieve passies opnieuw uit te buiten in plaats van de werkelijke problemen te lijf gaan.

Voor de rechter
Jordaanse media gaan Wilders voor de rechter dagen vanwege zijn anti-islamitische film. Ook zullen de dertig kranten, radiostations en websites een campagne beginnen om Nederlandse goederen te boycotten, maakte een woordvoerder vrijdag bekend. In een spoedberaad na het uitbrengen van de film Fitna besloten de media gisteravond om "het extremistische en zionistische Kamerlid" aan te klagen, aldus de zegsman. Ook hebben zij Arabische leiders opgeroepen hun banden met Nederland te herzien. Leiders van Arabische landen, verzameld in de Arabische Liga, komen dit weekeinde bijeen in het Syrische Damascus. (belga/odbs)