Duitsland verscherpt coronamaatregelen en komt met contactverbod: inwoners mogen niet langer met meer dan twee bij elkaar zijn

Patrouillerende politie in Frankfurt am Main vandaag.
Frank Rumpenhorst/dpa Patrouillerende politie in Frankfurt am Main vandaag.
Duitsland verscherpt de maatregelen tegen het coronavirus. Zo mogen in principe niet meer dan twee personen bij elkaar zijn, behalve families en andere huishoudens. De regel geldt zeker twee weken. Overtreders moeten rekening houden met een boete tot 25.000 euro.

Tot het contactverbod is besloten door de regering in Berlijn en de zestien deelstaten. Uitzonderingen op het verbod worden gemaakt voor gezinnen en mensen die onder hetzelfde dak leven. Onverstandige mensen moeten worden bestraft, hard en helder, verdedigde een regionaal leider de stap. “Niet het verlaten van de woning is het probleem, maar het nauwe, directe contact.” Van de zestien deelstaten haakt alleen Beieren af, omdat daar al een verdergaand uitgaansverbod geldt. Daar mogen alleen personen uit één huishouden nog met elkaar naar buiten.

De autoriteiten kondigden afgelopen maandag al een pakket maatregelen af, waaronder de sluiting van veel winkels en beperkte openingstijden voor restaurants. Sommige deelstaten gingen echter verder, waaronder Beieren dat dus grotendeels op slot ging. 

Dat leidde weer tot onvrede bij andere deelstaten. De roep om een gezamenlijke aanpak werd steeds luider. Ook kappers gaan nu bijvoorbeeld dicht.  Verder moeten overal in Duitsland alle restaurants en andere eetgelegenheden dicht, als ze nog open zijn.

In Duitsland zijn officieel meer dan 22.000 personen met het coronavirus besmet, maar het dodental ligt met 93 relatief laag tegenover andere Europese landen.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Antoni Tarallo

  Ook niet met de hond. Dieren verspreiden nog meer ziektes

 • Sonja Van Oers

  Maak gewoon maatregel dat je met niemand samen naar buiten mag. Gewoon alleen of met hond. T zal rap gedaan zijn met de gezellige uitjes

 • Kelsey Degryse

  Mja beter laat als nooit. Hier in Duitsland houden zich vele aan de regels, maar helaas nog te veel mensen die het eenvoudig aan de laars lappen.

 • van roy jozef

  En als ze dan zoals hier doen en met ze'n twee samen met 500 koppels gaan wandelen overal zijt ge nog even ver. Er gaat maar één oplossing komen om al die betweters de regels dwingen te volgen en dat is iedereen constant binnenblijven.

 • Bertrang Russell

  Alles veel te laat. Nu mogen de mensen hier nog lekker allemaal dezelfde bankjes en zo aanraken. Waarom zeggen virologen niet dat we niks mogen aanraken?