Duitsland verontwaardigd over neonazigeweld

Rechtsextremisten stappen op in Dresden om de bombardementen uit WO II te herdenken.
UNKNOWN Rechtsextremisten stappen op in Dresden om de bombardementen uit WO II te herdenken.

Een neonazistische demonstratie in Dresden en de aansluitende brutale aanval op tegendemonstranten hebben in Duitsland voor veel verontwaardiging gezorgd. Politici eisten vandaag een snelle opheldering.

'Onverdraaglijke' aanval
Ook de roep om de strijd tegen de rechtsextremisten te versterken, klinkt almaar luider. De voorzitter van de Duitse vakbond, Michael Sommer, eist een duidelijke opheldering van de 'onverdraaglijke' aanval op bussen met vakbondsleden. De politieke wereld moet eindelijk handelen en alles doen om een verbod van de extreemrechtse NPD ('Die Nationalen') te bespoedigen.

De joodse gemeenschap sprak van een dramatisch signaal. Ook de Linkse Partij en SPD eisten een complete opheldering van de feiten.

Extreemrechts geweld
Neonazi's hebben gisteren een groep van demonstranten op een parkeerplaats langs de autostrade brutaal overvallen. Eerder die dag vonden er in Dresden protesten plaats tegen het rechtsextremisme.

Daarnaast waren ook 6.000 neonazi's aanwezig in de Saksische hoofdstad. Meer dan 10.000 mensen waren samengekomen om tegen de nazi's te protesteren. Op de terugweg werden twee bussen met tegendemonstranten op de autostrade in Thüringen overvallen. Een 42-jarige inwoner van Hessen raakte hierbij zwaargewond.

De politie heeft vandaag drie Zweden gearresteerd. De bus waar de drie op zaten, werd gisteren al tegengehouden maar de drie werden toen niet opgepakt.

Kritiek op politici
Stephan Kramer, algemene secretaris van de Centrale Raad van de Joden, uitte kritiek op verschillende Duitse politici. Volgens Kramer kan het niet dat geen enkel prominent lid van de conservatieve en liberale politieke partijen aanwezig was tijdens de demonstratie tegen rechtsextremisme in Dresden.

Herdenkingen Dresden-bombardement
Ook in Saksen vond een hevig debat plaats tussen de verschillende partijen over hoe men de Brits-Amerikaanse bombardementen op Dresden van 13 en 14 februari 1945 het best kan herdenken. Vooral hoe men daarbij omgaat met de neonazi's was een heikel punt.

Rechtsextremistische demonstranten herdenken traditiegetrouw elk jaar de geallieerde bombardementen van 1943 op de Saksische hoofdstad, die ze als een oorlogsmisdaad van de geallieerde troepen in WO II beschouwen. Dit jaar was een van de grootste samenkomsten van rechtsextremisten sinds lange tijd. (belga/tw)