Duitsland verontschuldigt zich voor bespioneren Afghaanse minister

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier heeft zich zaterdag bij zijn Afghaanse ambtgenoot Rangin Dadfar Spanta verontschuldigd voor het bespioneren van een andere Afghaanse minister door de Duitse buitenlandse inlichtingendienst BND. Dadfar-Spanta antwoordde dat iets dergelijks niet meer mag gebeuren.

Na het telefoontje luidde het aan beide kanten dat de zaak de goede relaties tussen Duitsland en Afghanistan niet heeft beschadigd. De woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Buitenlandse Zaken uitte wel zijn "bezorgdheid". Het is voor de geheime dienst van een bevriend land "niet gepast", de e-mails van een minister te lezen, luidde het.

De BND bespioneerde in 2006 maandenlang het mailverkeer van de Afghaanse handelsminister Amin Farhang. Daarbij kreeg de geheime dienst ook de correspondentie van de minister met een journaliste van Der Spiegel in handen. Volgens het tijdschrift viseerde de spionage trouwens het hele computernetwerk van het Afghaanse ministerie. Een woordvoerder van de inlichtingendienst sprak in de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung echter tegen dat ook de private mails en telefoontjes van Farhang in het oog werden gehouden.

BND-chef Ernst Uhrlau komt door de zaak in een lastig parket, maar hij zou wel op post kunnen blijven. Drie medewerkers van de geheime dienst zijn wegens de zaak overgeplaatst. (belga/jv)