Duitsland verlengt striktere regels voor gezinshereniging vluchtelingen

De Reichstag in Berlijn.
Thinkstock. De Reichstag in Berlijn.
De Duitse parlementsleden hebben er mee ingestemd om de mogelijkheid tot gezinshereniging langer op te schorten voor vluchtelingen met een beperkt beschermingsstatuut. Na een verhit debat werd beslist dat de maatregel tot eind juli van kracht zal blijven.

Het voorstel had forse kritiek gekregen van vluchtelingenorganisaties en sociale bewegingen. In het parlement hebben ook Die Linke en Die Grünen hevig weerstand geboden.

De maatregel treft de subsidiair beschermde vluchtelingen. Die groep mensen, onder wie heel wat Syriërs, geniet slechts tijdelijk bescherming. In maart 2016 had Duitsland al eens beslist om hen de mogelijkheid tot gezinshereniging voor een periode van twee jaar te ontzeggen. Oorspronkelijk zou de schorsing midden maart 2018 aflopen, maar nu is beslist om de maatregel nog tot eind juli te verlengen.

Coalitiegesprekken

Het christendemocratische CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD zijn tijdens de coalitieonderhandelingen al overeengekomen om vanaf 1 augustus een nieuwe regeling te hanteren. Vanaf dan komt er een beperking op aantal gezinsleden dat naar Duitsland wordt overgebracht, tot 1.000 per maand. In extreme gevallen kunnen er wel nog altijd uitzonderingen worden gemaakt.

De gezinshereniging vormde een van de heikele punten bij de nog altijd lopende gesprekken over een GroKO of "grote coalitie" in Duitsland. De conservatieven wilden een complete stopzetting van het systeem, maar SPD was net voorstander van een genereuzer beleid. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • frank triolet

  Komen er verkiezingen ???

 • Frans Peeters

  Gezinshereniging lag maar dan in hun land van herkomst.

 • Francois Peters

  Merk voelt de hete adem van het afd in haar nek het wordt tijd om haar te dumpen de schade die zij in europa heeft aangericht is niet meer te overzien en er zullen vele jaren keiharde maatregelen moeten genomen worden om dit enigzins recht te trekken

 • Thérèse Reczkowski

  Dat ze maar naar hier komen,hier zal het wel lukken,gewoon zeggen dat ze in Duitsland mishandeld zijn sucsses verzekerd.

 • Rudy Van Daele

  gezinshereniging moet volledig afgeschaft worden.