Duitsland verdeeld over terughalen Syriëstrijders: vrees voor lichte straffen door gebrek aan bewijs

AP
Ook in Duitsland wordt verdeeld gereageerd op Trumps oproep om IS-strijders uit Syrië terug te halen en thuis te berechten. Het Duitse parket maakt zich grote zorgen dat de bewijslast tegen de strijders te mager is waardoor ze snel terug op vrije voeten riskeren te komen. 

Op het lidmaatschap van een terroristische organisatie zoals IS staan in Duitsland doorgaans maximaal enkele jaren gevangenisstraf. In sommige gevallen wordt er zelfs enkel een voorwaardelijke straf uitgesproken. De reden is dat het soms zeer moeilijk is bewijs te vinden voor misdaden in buitenlands oorlogsgebied. 

Een treffend voorbeeld komt van de teruggekeerde Duitse IS-strijder Harry S. uit Bremen die er met drie jaren gevangenisstraf heel goed vanaf kwam. Hij stond terecht voor moord en lidmaatschap van een terroristische organisatie, maar werd enkel voor dat laatste veroordeeld omdat er geen bewijzen waren voor de moord. Pas na het proces dook een video op waarin hij gevangenen op het marktplein van het Syrische Palmyra in een rij opstelde voor een openbare executie. Hij trok op de video ook een vuurwapen. In de rechtbank had hij beweerd dat hij enkel vanop een afstand had toegekeken en geenszins een actieve rol had gespeeld bij de moord op zes gevangenen. Het federaal gerechtshof liet om louter procedurele redenen niet toe dat de zaak werd heropend. 

Bewijs

Experten zijn het eens dat Europese onderzoekers veel meer zouden moeten worden betrokken bij de anti-IS-coalitie in Syrië zodat ze ter plekke bewijzen voor de misdaden van de terugkerende IS-strijders zouden kunnen verzamelen. De VS doet dat intussen al. De NAVO besliste ook dat ze hun informatie gemakkelijker ter beschikking zouden stellen aan Europese openbare aanklagers. Maar in de praktijk is men in deze zaken vooral aangewezen op voormalige Jihadisten en dubieuze experten die optreden als getuigen. 

Meer dan 1050 islamisten trokken de voorbije jaren vanuit Duitsland naar Syrië en Irak om zich aan te sluiten bij terroristische groeperingen. Ongeveer een vijfde daarvan waren vrouwen. Een 200-tal zouden in de strijd gestorven zijn. Een derde van de Jihadisten zijn intussen teruggekeerd: een 350-tal. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Hendrickx

  Was ook mijn eerste reactie toen ik hoorde dat ze hier zouden berecht worden .Advocaten gaan vrijspraak vragen wegens geen bewijs !En dan hebben ze nog een punt ook !Dus laat ze ginder berecht worden wat hun straf ook zijn

 • Patrick Voet

  Betere anti terrorisme wetgeving en veel zwaardere straffen zijn nodig in heel Europa. De huidige tik op de vingers wetgeving is een maat voor niets voor zulke oorlogsmisdadigers.

 • peter Frederix

  Het enige wat Europa moet doen is in Irak waar de gevangenen zitten ze laten berechten door een Iraakse rechter (zij kennen de daders) die betaald word door Europa zodat er geen kosten zijn voor dat land. Dan kunnen deze terroristen hun gevangenis straf uitzitten in het land van herkomst maar onder de voorwaarde van het land waar ze berecht zijn. Als men in Irak 30 jaar krijgt moeten ze ook in Europa 30 uitzitten. Als iemand de dood straf krijgt kan die daar uitgevoerd worden.

 • Etienne De Bondt

  Dat zal hier ook zo zijn, lichte straffen wegens gebrek aan bewijzen. Sommige advocaten zijn hun messen al aan het slijpen. Berecht ze ginder het is daar dat ze hun gruwel daden gepleegd hebben.

 • joseph vaneygen

  Misdaden worden berecht in het land waar ze gepleegd zijn, desnoods met een speciale rechtbank.