Duitsland tweede populairste land voor immigranten

EPA
Voor het eerst staat Duitsland op de tweede plaats van populairste industrielanden qua migratie, na de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) met cijfers omtrent migratie in OESO-landen. Daaruit blijkt dat steeds meer migranten naar Duitsland trekken en daar ook blijven. Experten hebben het over een boom.

De migratiestroom naar Duitsland steeg met een derde in 2012 ten opzichte van 2011, hoofdzakelijk door immigranten die uit Centraal- en Oost-Europa komen, maar ook uit Zuid-Europa.

Migratiestromen in OESO-landen bleven stabiel in 2012. Het gaat om ongeveer 4 miljoen mensen. Dat cijfer steeg met een derde in vergelijking met het jaar 2000, maar ligt 14 procent lager dan in 2007.

Migratie naar Europese landen zoals Zweden, Frankrijk en Finland bereikten historische hoogtes. Spanje en Italië werden minder populair. Dat komt vooral door een daling van arbeidsimmigratie. De instroom in 2007 was dubbel zo groot in die landen. De toevloed in de Europese Unie aan migranten die van buiten de EU komen, zakte met 11 procent. Het Verenigd Koninkrijk had af te rekenen met 300.000 personen in 2012, maar dat is het laagste cijfer dat geregistreerd werd sinds 2003. Landen met een actief migratiebeleid kregen meer migranten over de vloer: de toestroom naar Australië steeg met 12 procent en in Canada met 7 procent.

VS blijven op 1
De VS blijven de populairste bestemming. Hoewel er 3 procent minder immigranten het land binnenkwamen, gaat het toch nog steeds over meer dan een miljoen mensen.