Duitsland slaat alarm over sterk gestegen toestroom Kosovaren

De Servische grenspolitie houdt Kosovaarse vluchtelingen tegen om de stroom Kosovaren die naar Europese landen trekken terug te dringen.
AP De Servische grenspolitie houdt Kosovaarse vluchtelingen tegen om de stroom Kosovaren die naar Europese landen trekken terug te dringen.
Beieren en andere Duitse deelstaten hebben alarm geslagen over de sterk gestegen toestroom van het aantal vluchtelingen uit Kosovo. Alleen in januari dit jaar hebben al 3630 Kosovaren asiel aangevraagd. In vergelijking met de maand ervoor is dat een toename van 85 procent.

Het aantal Kosovaren dat in januari daadwerkelijk naar Duitsland is gevlucht, ligt nog veel hoger. Het ministerie van Binnenlandse Zaken vermoedt dat circa 18.000 Kosovaren in de eerste maand van 2015 Duitsland zijn binnengekomen, aldus de zender ARD.

Op 17 februari is het zeven jaar geleden dat Kosovo zich van Servië afscheidde. Reden om feest te vieren is er niet. De economie zit al jaren in het slop. Het officiële werkloosheidscijfer is 27 procent, maar in werkelijkheid ligt het percentage veel hoger. Volgens de Wereldbank leeft een derde van de bevolking onder de armoedegrens.

Maar het is niet alleen de armoede die veel Kosovaren doet besluiten de wijk naar het buitenland te nemen. Het land wordt ook geplaagd door mensenhandel, drugs-en wapenhandel en andere vormen van criminaliteit. Ook corruptie is een groot probleem. Kosovo telt circa 1,8 miljoen inwoners.