Duitsland schort donaties aan Braziliaanse milieuprogramma's deels op

Het Amazonegebied wordt bedreigd door de snel toenemende ontbossing.
REUTERS Het Amazonegebied wordt bedreigd door de snel toenemende ontbossing.
Duitsland zal de financiering van projecten die het Braziliaanse regenwoud beschermen deels opschorten. Dat heeft de Braziliaanse krant Folha de São Paulo zaterdag gemeld.

Het besluit weerspiegelt de “grote bezorgdheid over de toenemende ontbossing van het Braziliaanse Amazonegebied”, zo liet de Duitse ambassade weten aan het dagblad. De afgelopen 10 jaar stak de Duitse regering dan ook ruim 95 miljoen euro in verschillende projecten om het milieu in Brazilië te beschermen. In 2018 werd een gebied zo groot als Vlaanderen gekapt in het Braziliaanse regenwoud.

De rechtse president Jair Bolsonaro, die 1 januari 2019 aan de macht is, heeft echter laten weten dat hij de Amazone als een hulpbron beschouwt, wiens lot uitsluitend in Braziliaanse handen ligt. Dat beleid is terug te zien in de cijfers.


De ontbossing van het regenwoud nam de afgelopen zeven maanden met 67 procent toe, volgens cijfers die 
het Braziliaanse Ruimtevaartagentschap publiceerde. De regering in Brasilia reageerde furieus op de statistieken, en noemde ze zelfs “onbetrouwbaar” en “misleidend”. De publicatie van de cijfers leidde uiteindelijk zelfs tot het ontslag van het hoofd van het agentschap, Ricardo Galvão.

In een interview met The Guardian noemde Galvão de ontbossing onder Bolsonaro “een kwestie van brutale, snelle economische uitbuiting”. 

Amazonefonds

Ondanks het opschorten van donaties, zal Berlijn de financiering van het speciale Amazonefonds niet stopzetten. Duitsland is verantwoordelijk voor 5,7 procent van de 1,2 miljard euro die het fonds heeft ontvangen sinds het in 2008 werd opgericht. Noorwegen, dat bijna 94 procent van de donaties voor zijn rekening neemt, dreigde vorig jaar wél met halvering of complete stopzetting van donaties aan het fonds.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel Jacobs

  Alle invoer van tropisch hout had al lang verboden moeten zijn in de EU. De meer dan honderd eco-labels zijn puur bedrog.Ik heb met m'n eigen ogen in Azië, Z-Amerika en Afrika gezien hoe bomen massaal gerooid worden.Laat u niets wijsmaken en koop alstublieft NIETS meer van tropisch hout.

 • Paul Vandekerckhove

  Als de grote banken in de Braziliaanse economie investeert is er geen enkele rem op de ontbossing . Want onder de teelaarde liggen er ook nog minerale schatten . In feite doet iedereen via de westerse levenswijze mee aan het op spieren van de natuurlijke grondstoffen .

 • Carlos Matos

  Dan mogen wij hier nog 100% belasting betalen voor het klimaat en 0 uitstoten, als ze aan de overkant de regenwouden wegkappen om soja te kunnen exporteren, of god weet wat. Kan het IMF ofzo dat niet opkopen met nieuw magisch geld, lijkt me nuttiger dan de beurs en vastgoed op te pompen wat ze nu doen.

 • Christine Laevers

  Robrechts Peeters: Die link had ik ook meteen gelegd. En Bayer moet in die mega-overeenkomst ook haar producten kwijt.want in enkele landen ligt het een beetje gevoelig. In Zuid-Amerika gaat Duitsland nog 'oude getrouwen' terugzien of hun nazaten. Ik vermoed dat het een heel hecht clubje is.

 • cindy moens

  Bomen zijn net DE oplossing voor het klimaat en dan gaan ze het nog meer kappen, pure winstbejag van kortzichtige mensen.