Duitsland rekent op steun EU-lidstaten voor deal over opvang van migranten

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer.
EPA De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer.
De Duitse minister Horst Seehofer (Binnenlandse Zaken) is er “vrij zeker” van dat veel EU-lidstaten zich achter het initiatief van vier landen over de opvang van migranten zullen scharen. Hij zei dat in Luxemburg waar de EU-ministers van Binnenlandse Zaken zich vandaag buigen over het vorige maand gesloten migratie-akkoord tussen Duitsland, Frankrijk, Italië en Malta.

Seehofer zei dat de vier de andere lidstaten zullen vragen zich aan te sluiten bij de deal die de verdeling regelt van migranten die vanuit Afrika over de Middellandse Zee naar Italië en Malta varen. Het mechanisme moet tijdelijk uitkomst bieden voor de weigering van Rome en Valetta om schepen toe te laten als andere EU-landen ook geen mensen opnemen.

EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) zei voor de vergadering te geloven dat “meer lidstaten verantwoordelijkheid zullen tonen. We kunnen niet blijven doorgaan met ad hoc-oplossingen.”

Berlijn en Parijs hebben volgens EU-bronnen de afgelopen weken flink gelobbyd om meer steun voor hun initiatief te krijgen. Volgens een Nederlandse diplomaat is het onmogelijk tegen de tekst van het akkoord te zijn, waar “alle juiste dingen” in staan over de bestrijding van mensensmokkel en het redden van bootvluchtelingen. Maar de precieze werking van het tijdelijke mechanisme is onduidelijk. Ook vindt Den Haag dat het beheersen van migrantenstroom permanent goed geregeld moet worden.

Hervorming asielbeleid

De Finse minister Maria Ohisalo, die de migratiediscussie leidt, hoopt zoveel mogelijk lidstaten achter het Malta-akkoord te krijgen. Ze wees er ook op te moeten wachten tot de nieuwe Europese Commissie aantreedt, vooraleer nieuwe stappen kunnen worden gezet naar een hervorming van het Europese asielbeleid.
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Heffens

  Het enige resultaat van zoiets is dat Extreem recht weer meer wind in de zeilen zal krijgen bij de volgende verkiezingen. Kunnen die mensen nu niet echt een hun verantwoordelijkheid nemen.

 • Hilde Eykens

  Zijn de europeanen geen burgers? Zo ja, Waar blijven onze rechten dan.

 • FREDDY THEUNIS

  Wij hebben er hier al genoeg ! Als Duitsland zo een deal sluit moet en ze het zelf maar oplossen. Zo kan Merkel de hele wereld uitnodigen en ons er mee opzadelen. Het groeit ons nu al boven ons petje !!

 • Steven PIENS

  Merkelheeft ze eerst binnen gelaten, onder het mom van "Wir schaffen das". Dat ze het dan ook zelf oplost. Ze heeft toen de andere lidstaten ook niet gevraagd om ze binnen te laten.

 • Kelly Verlinden

  Duitsland, de ondergang van de EU op sociaal vlak.