Duitsland maakt zich grote zorgen om Tihange 1: "Veel gevaarlijker dan eerst gedacht"

Tienduizenden voornamelijk Duitse en Nederlandse betogers vormden op 25 juni 2017 een menselijke ketting van Tihange (Hoei) tot in het Duitse Aken, een traject van ongeveer 90 kilometer.
ANP Tienduizenden voornamelijk Duitse en Nederlandse betogers vormden op 25 juni 2017 een menselijke ketting van Tihange (Hoei) tot in het Duitse Aken, een traject van ongeveer 90 kilometer.
In Duitsland is heisa ontstaan over Tihange 1. Verschillende media berichten over een toename van het aantal incidenten en veiligheidsrisico's in de kerncentrale. Volgens nucleaire waakhond FANC is de angst ongegrond en aangewakkerd door een antinucleair sentiment. Om de gemoederen te bedaren, geeft men volgende week in Duitsland een persconferentie.

De bal over Tihange 1 ging aan het rollen door een journaliste van de Duitse zender WDR. Die informeerde zich bij het FANC (het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle in ons land) over het aantal noodstops in de Waalse kerncentrale en over het aantal zogenaamde 'precursor'-gevallen. Dat zijn theoretische oefeningen die nagaan wat het risico zou kunnen zijn als er zich een incident voordoet zoals een aardbeving, overstroming of vliegtuigimpact. Volgens Duitse media hebben zich tussen 2013 en 2015 acht van dergelijke gevallen voorgedaan in de reactor.

Tot nog toe stonden alleen de reactoren Tihange 2 en Doel 3 bij onze buren bekend als riskant. Dat vanwege de duizenden haarscheurtjes in de reactoren. Zowel de federale overheid als de deelstaatregering in Duitsland hebben al herhaaldelijk aangedrongen op de ontmanteling van de reactoren. Nu blijkt volgens de Duitse media dat zich ook bij Tihange 1 verschillende incidenten hebben voorgedaan.

Geen bezorgdheid

FANC-woordvoerder Eric Hulsbosch: "We hebben duidelijk gemaakt dat het hier om een puur theoretische oefening gaat, waarvan het risico kleiner is dan de 'zero, zero,...' van wielrenner Contador. Een nulrisico bestaat nu eenmaal niet". Ook voor wat de noodstops betreft, is er volgens de FANC-woordvoerder geen reden tot extra bezorgdheid. "Dit toont juist aan dat het veiligheidssysteem werkt."

Aan WDR werd ook duidelijk gemaakt dat men beide zaken niet zomaar kan samenvoegen, maar dat is toch gebeurd. Waardoor Tihange 1, die op amper 70 kilometer van Aken ligt, meteen het beeld van meest onveilige kerncentrale van België krijgt opgeplakt.

Tihange 1, dat op amper 70 kilometer van Aken ligt, krijgt het beeld van meest onveilige kerncentrale van België opgeplakt

De FANC kan zich als onafhankelijk orgaan naar eigen zeggen niet zomaar in het publieke debat mengen, maar betreurt de berichtgeving. Het orgaan merkt in de Duitse media en de publieke opinie ook een duidelijk antinucleair sentiment.
Zijn Duitse tegenhanger BMUB zou volgende week donderdag een persconferentie geven om de cijfers te verduidelijken.

Communicatie

Eerder heeft een groep Duitse en Nederlandse steden al bij de Belgische Raad van State geklaagd over het langer openhouden van de centrales in ons land. De Duitsers zeggen daarnaast dat de kernreactoren filtersystemen missen die nodig zijn om eventuele hoge druk te verminderen. Kernreactoren in andere landen kregen na de ramp in het Japanse Fukushima dergelijk ventiel.

Gisteren raakte ook bekend dat Nederland, Duitsland en ons land zich beter moeten voorbereiden op een kernongeval met grensoverschrijdende gevolgen. Het wijst dan vooral op de communicatie die beter moet. Inwoners van de ene kant van de grens krijgen bijvoorbeeld andere instructies dan in een ander land. De conclusies verschenen in een rapport van het de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Het is best ongebruikelijk dat buren kritiek leveren op het nationale energiebeleid van een land.

EPA
De kerncentrale in Tihange (Hoei).
Photo News De kerncentrale in Tihange (Hoei).14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • mich lee

  Ruud en Tom, jullie zijn waarschijnlijk de eerste die klagen dat de elektriciteitsprijs te hoog is. In Duitsland is deze sinds de sluiting van verschillende centrales hoger dan in België. EN nee we moeten niets invoeren uit Duitsland, ze zitten zelf met een tekort ondanks hun bruin- en steenkoolcentrales

 • mich lee

  Emi De graeve, je kan die anders al jarenlang gratis gaan halen in je apotheker. En dan leg je die thuis, en als er iets gebeurd zit je in je wagen.

 • Ruud Henk

  Jan toch,uwe mesias niet goed gevolgd. Bartje wil toch tegen beter weten in de kerncentrales open houden. Spaar potje van nva zeker.

 • Sidney Stoffels

  Laten we ook een menselijke ketting maken van het maximiliaanpark tot bij Merkel zelf als kritiek op het Duitse beleid.

 • Tom Faes

  Alé Borisje den Bart wil die centrale toch open houden . Of klopt dat niet meer ? Voelt hij aan dat hij niet kan winnen en gaat hij toch bakzeil halen . Jij en ik weten het antwoord Boris of moeten we stillekens zwijgen ?? De Wever met de billen bloot das eens wat anders dan zijn blauw maatpak. Nooit meer De Wever