Duitsland maakt het eenvoudiger om op wolven te schieten

wolf
Shutterstock wolf
In Duitsland zal het in de toekomst mogelijk worden wolven dood te schieten wanneer ze dieren op een boerderij hebben aangevallen. De Bondsraad heeft vrijdag in Berlijn een nieuwe wet goedgekeurd die het mogelijk maakt om op de dieren te schieten, ook wanneer het niet meteen duidelijk is welk roofdier schade heeft aangericht of andere dieren heeft gedood. 

Ook hobbydierhouders mogen nu jagen op wolven wanneer ze schade hebben geleden door een wolf. Daarnaast staat de wet toe dat schieten mag tot er geen dieren meer worden doodgebeten. Op kruisingen tussen wolven en honden in het wild is vuren ook toegelaten. Elke dierhouder zal echter een vergunning moeten krijgen om te mogen schieten, wolven zijn namelijk een beschermde diersoort in Duitsland. Tenslotte komt er een verbod op het voederen en het lokken van de wolven.

Er werd lang gediscussieerd over het compromis in de Bondsraad, het Duitse wetgevend orgaan waarin alle Duitse deelstaten zetelen. Sinds enkele jaren maken wolven opnieuw hun opwachting in Duitsland. In sommige regio's zijn wolvenroedels sterk aan het uitbreiden. 

In ons land vertoeven wolven August en Noëlla veilig en wel op een militair domein in Noord-Limburg. Het leger heeft er de jachtvergunning ingetrokken én de geplande drukjachten zijn geschrapt. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • patrrik versys

    Veilig op een militair domein? Ik dacht dat een wolf gemakkelijk vijftig kilometer per dag loopt. Die loopt in één dag heel de provincie Limburg door. Is dat domein dan zo groot?

  • Christian Deckers

    Er is blijkbaar op sommige plaatsen toch nog een beetje gezond verstand binnen het beleid. Ook opgemerkt dat voederen en lokken niet toegelaten is? De toegang vergemakkelijken, natuurlijke beletsels verhinderen, prooien grijpklaar presenteren enz is een dunne lijn in dit verband.